74

‘Miljoenenboete dreigt voor Nederland’

Regering laks met ontwikkeling Natura 2000 gebieden

De ontwikkeling van Natura 2000 in Nederland staat nagenoeg stil. Van de 163 natuurgebieden die in 2006 in Brussel zijn aangemeld, hebben er nog maar vier daadwerkelijk de gehele procedure doorlopen. Ruim honderd gebieden zijn nog niet eens door staatssecretaris Henk Bleker van natuur aangewezen, terwijl dit al in december 2010 had moeten gebeuren. Dit tot grote onvrede van de Europese Commissie.

Dat schrijft de Volkskrant. De EU heeft Natura 2000 begin jaren negentig ontworpen om zo internationaal bij te dragen aan het behoud van de wereldwijde biodiversiteit. Dit betekent dat als er achteruitgang van soorten plaatsvindt in de 163 door Nederland aangemelde gebieden, Brussel Nederland daar financieel verantwoordelijk voor kan stellen. Frankrijk heeft al eens een boete van 57 miljoen euro gekregen. Er zijn door de Europese Commissie inmiddels verscheidene waarschuwingen de deur uitgedaan richting Bleker. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven:

Er wordt nu ruim 300 miljoen euro op natuurbeheer bezuinigd, maar als we niet oppassen zijn we dat straks kwijt aan de sancties voor achterstallig onderhoud.

Dat Bleker traag is met het aanwijzen van natuurgebieden komt vooral door de noodzakelijke daling van de stikstofuitstoot rond de Natura 2000-gebieden. Dat is in 121 van de gebieden een probleem. Bleker zou voor de zomer komen met een visie op de stikstofproblematiek, maar deze is er nog niet.

Goedkoop is duurkoop: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (74)