34

Miljoenenboete voor Monsanto door kankerverwekkende verdelger

Chemieconcern Monsanto moet 289 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een voormalige tuinman die met onkruidverdelger Roundup werkte. De man zou als gevolg van blootstelling aan het verdelgingsmiddel kanker hebben gekregen.

Hoewel Monsanto zelf nog altijd beweert dat er geen enkel verband is tussen glyfosaat – het werkende bestandsdeel van Roundup – en kanker, vond de jury het tegenbewijs van het chemieconcern te matig. Ook bepaalde de jury dat Monsanto bewust niet heeft gewaarschuwd voor potentiële gezondheidsrisico’s al gevolg van werken met het bestrijdingsmiddel.

In 2014 werd bij voormalig tuinman Dewayne Johnson een zeldzame vorm van lymfeklierkanker vastgesteld. Johnson was toen 42 jaar oud. Zelf zegt hij dat dit is gebeurd nadat hij liters Roundup op een grasveld van een school aan het spuiten was, waarbij de wind een deel daarvan in zijn gezicht blies. Kort daarop kreeg hij uitslag over zijn gehele lichaam. De kanker is ongeneeslijk.

De uitspraak in de Verenigde Staten kan grote gevolgen hebben voor Monsanto’s gebruik van glyfosaat in Europa. Vorig jaar nog ging de Europese Unie akkoord met een verlenging van de vergunning voor het gebruik voor nog eens vijf jaar. Toenmalig demissionair minister van Landbouw Henk Kamp (VVD) was daarvoor zelf akkoord gegaan met een eerder voorstel van de Europese Commissie om de vergunning met tien jaar te verlengen. Tot grote woede van onder meer de Partij voor de Dieren, die zich al jaren inzet om het gebruik van glyfosaat volledig te verbieden. Samen met GroenLinks kreeg de PvdD het wel voor elkaar dat het gebruik van glyfosaat door particulieren en in openbare parken en speeltuinen werd verboden.

Bekijk hier een eerdere uitzending van ZEMBLA terug over het onderzoek naar glyfosaat

Bronnen: ABC7 / AD

Geef een reactie

Laatste reacties (34)