159

Miljoenennota: Bijna iedereen krijgt meer te besteden

Kinderopvangtoeslag WW'ers naar zes maanden ...  Voorwoord Miljoenennota ook gelekt ... Dijsselbloem: Herstel economie is 'broos' 

Het is bijna Prinsjesdag en traditiegetrouw wordt er dan flink op los gelekt. De afgelopen dagen kwam het ene goede nieuwtje na het andere naar buiten over de Miljoenennota. Volgend jaar gaat bijna iedereen er in koopkracht gemiddeld op vooruit. De alleenverdieners vormen een uitzondering: Zij staan op nul procent groei. Dat meldt RTL Nieuws op basis van ‘bronnen’.

RTL Nieuws blijft goed nieuws lekken over de geplande begroting voor het aankomende jaar. Zo zien WW’ers de periode van hun kinderopvangtoeslag van drie naar zes maanden verruimd worden.  Ook krijgen bedrijven de mogelijkheid om overtollig verklaard personeel uit andere sectoren een omscholingstraject aan te bieden zonder dat het de werkgever geld gaat kosten. De uren die nodig zijn voor de omscholing worden betaald uit de WW.

Uit de Macro-Economische Verkenningen (MEV), die eigenlijk pas op Prinsjesdag zullen worden gepresenteerd en vrijdag vertrouwelijk aan de Tweede Kamer zijn gegeven, zou blijken dat gemiddeld iedereen er in koopkracht op vooruit. Dat zegt RTL Nieuws op gezag van bronnen. Mensen met en inkomen tot 2.600 euro per maand, gaan er 0,5 procent op vooruit, mensen met een inkomen tussen de 2.600 en 5.200 gaan er iets minder op vooruit, namelijk: 0,25 procent. Wie tussen de 5.200 en 7.500 euro per maand verdient, gaat er 0,75 procent op vooruit. Alleen de alleenverdieners blijven hangen op 0 procent.

RTL Nieuws somt op:

Werkenden: 0,5
Uitkeringsgerechtigden: 0,5
Gepensioneerden: 0
Tweeverdieners: 0,25
Alleenstaanden: 0,5
Alleenverdieners: 0
Met kinderen: 0,75
Zonder kinderen: 0,5
Alle huishoudens: 0,5

RTL Nieuws zegt ook het voorwoord van de Miljoenennota in handen te hebben. Minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zou daarin schrijven dat het economisch herstel ‘broos’ is. Na alle goed-weer berichten uit de Miljoenennota van de afgelopen dagen, zal op de derde dinsdag van september eindelijk blijken wat exact het herstelbroos maakt. Dijsselbloem zou schrijven:

    Wie de cijfers in deze Miljoenennota 2015 bekijkt, ziet dat het met Nederland weer wat beter gaat. De economie herstelt zich voorzichtig, nadat we de afgelopen jaren veel tegenslagen te verduren kregen. Maar nog niet alle burgers en bedrijven zien dat volgend jaar al terug in hun portemonnee.

    Het herstel van de economie is nog broos en gevoelig voor internationale ontwikkelingen. Dat sterkt het kabinet in de overtuiging dat het vast moet houden aan de in 2012 ingezette koers van overheidsfinanciën op orde brengen, eerlijk delen en hervormen om de economie te laten groeien.

    Het is duidelijk dat er vooruitgang is geboekt door soms pijnlijke maatregelen. De export en bedrijfsinvesteringen nemen toe en de huizenmarkt herstelt zich. Ook de overheidsfinanciën zijn in rustiger vaarwater gekomen. Dat zijn goede ontwikkelingen, maar het is nog niet genoeg om de zorgen van mensen over werk en inkomen weg te nemen. De economie zal harder moeten groeien en de werkloosheid verder moeten dalen. Daar zet het kabinet in 2015 op in. De tegenwind zal dan wat zijn gaan liggen; er is nog een lange weg te gaan.

    Minister van Financiën,

    Jeroen Dijsselbloem

De Miljoenennota werd dit jaar extra goed beveiligd. Zo werden de documenten verspreid via USB-sticks die waren afgegrendeld met verschillende codes en het zou niet mogelijk zijn geweest om de stukken uit te printen. het weerhield de RTL Nieuws-redactie er niet van om een exemplaar binnen een uur na verspreiding te bemachtigen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (159)