6

Miljoenennota vóór Prinsjesdag openbaar

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hoopt dat Kamerleden het echte debat bewaren voor na de troonrede

Journalisten en Kamerleden krijgen de miljoenennota anders dan gewoonlijk drie dagen voor Prinsjesdag in handen. De stukken zullen vrijdag 16 september om 14.00 uur worden openbaard. De Kamer had gevraagd om meer tijd om zich voor te bereiden op de Algemene Politieke Beschouwingen.
De miljoenennota wordt normaal gesproken pas na de troonrede van de koningin openbaar. Journalisten kregen de stukken eerder wel onder embargo, maar mochten er nog niet over publiceren en Kamerleden er vragen over stellen.

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent diende in 2009 een motie in om de stukken op de vrijdag voor Prinsjesdag te verspreiden. Dat zou een ongewenste wedloop tussen journalisten tegenhouden. Het huidige kabinet heeft echter nu al spijt van de beslissing waardoor de regeling volgend jaar al wordt teruggedraaid. Zelfs onder embargo zullen de stukken dan niet worden vrijgegeven.

Om het debat voor na de derde dinsdag van september te bewaren stelde Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dat reageren wel mag, maar debatteren niet.

“Het zwaartepunt van het politieke debat moet plaatsvinden tijdens de Politieke Beschouwingen, hier in de plenaire zaal van de Tweede Kamer”, aldus Verbeet. “Maar een eerste commentaar, dat kan.” Dinsdag besloot de Kamer dat Kamerleden zelf mogen beslissen of ze al meteen reageren.

Volkskrant: Prinsjesdag valt dit jaar op vrijdag 16 september

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)