7

‘Million-woman march’ in Nigeria voor vermiste schoolmeisjes

Woede en onmacht om apathische reactie na ontvoering 230 schoolmeisjes door Boko Haram slaan om in protest

Demonstranten in Nigeria roepen op tot een ‘million-woman march’ in de hoofdstad, nu twee weken na de ontvoering nog steeds 187 meisjes worden vermist. De islamitische terreurorganisatie Boko Haram kidnapte twee weken geleden 230 schoolmeisjes, maar een grootscheepse militaire of andere actie van de regering bleef uit.

De Nigeriaanse overheid zei aanvankelijk dat er 129 meisjes gevangen waren genomen en dat de meeste van hen inmiddels weer thuis waren. Inmiddels is gebleken dat er 230 meisjes van school werden geplukt en dat 187 van hen nog steeds gevangen worden gehouden. 43 meisjes – waaronder Deborah Sanya – wisten te ontsnappen. Van de rest wordt gevreesd dat ze over de grens in Tsjaad en Kameroen als bruid verkocht zijn aan islamisten.

Dat het gigantische konvooi met de honderden meisjes twee weken lang vrij kon rondrijden terwijl het Nigeriaanse leger claimde met man en macht bezig te zijn om de meisjes op te sporen, wekt veel ongeloof en woede. Dat de ‘million-woman march’ daadwerkelijk een miljoen vrouwen op de been zal brengen wordt niet waarschijnlijk geacht, maar dat het protest groeit is duidelijk. Tientallen in het zwart geklede vrouwen protesteerden vandaag al voor het Nigeriaanse parlement. Op Twitter betuigen mensen van over de hele wereld hun steun voor de slachtoffers en hun families via de hashtag #bringourgirlsback

The Guardian: ‘Million-woman march’ over Nigerian kidnappings

cc-foto’s: Nigerian Tribune en Nestlé

Geef een reactie

Laatste reacties (7)