101

Minder asielzoekers dan voorspeld

Staatssecretaris Teeven waarschuwde vorig jaar voor 65.000 vluchtelingen, het werd de helft minder

In 2014 hebben 29.790 mensen asiel aangevraagd in Nederland, zo blijkt uit nieuwe cijfers Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Fred Teeven voorspelde vorig jaar dat het er 65.000 zouden worden.

In tegenstelling tot de voorspellingen van staatssecretaris Teeven werden het er dus veel minder.

De NOS schrijft dat er vooral sprake is van een forse toename. Ten opzichte van afgelopen jaren is het aantal asielzoekers inderdaad gestegen. In 2013 waren er 16.477 asielaanvragen, in 2005 waren het er 5.394. Maar rond de eeuwwisseling kwamen er ieder jaar ongeveer 40.000 asielzoekers naar Nederland. Veel meer dan nu dus.

Begin 2014 waren het vooral asielzoekers uit Eritrea die de instroom verhoogden, later dat jaar kwamen er vooral vluchtelingen uit Syrië.

Voor deze mensen moesten extra opvanglocaties worden gecreëerd, schrijft NRC, iets wat niet altijd even gemakkelijk verliep omdat het redelijk snel moest gebeuren. Op sommige plekken verliep de opvang daarom niet zonder slag of stoot, zoals in het kleine Drentse dorp Oranje, waar de bewoners vonden dat het teveel werd en waar vervolgens onrust ontstond.

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die uiteindelijk overblijft en nu onderwerp is van de discussie over bed, bad en brood, is volgens VN-rapporteur Philip Alston overigens maar een klein probleem.

Donderdagavond was in Nieuwsuur een reportage zien over de bed, bad, brood discussie, waarin Alston werd geïnterviewd. Alston werd onder andere gevraagd of de basisvoorzieningen van bed, bad en brood er niet toe zullen leiden dat er meer asielzoekers naar Nederland komen. Zijn antwoord was:

Het gaat om een relatief klein aantal mensen, de kosten voor de Nederlandse overheid zijn laag en er worden slechts minimale voorzieningen gevraagd. Het is nogal gekunsteld om hier een politieke crisis van te maken. Door er een breder punt van te maken tart je internationale wetgeving. De reputatie van Nederland op dit terrein wordt ermee op het spel gezet. Buiten proportie. Het is illegaal en immoreel.

Daarbij zei hij:

“Buurlanden van Nederland hebben wel noodvoorzieningen. En toch hebben ze relatief meer asielzoekers dan Nederland. Het is moeilijk te zien hoe het ‘bed, bad en brood’ beleid als een magneet zou werken.

 Zie ook: Kamermeerderheid voor opvang illegalen

Geef een reactie

Laatste reacties (101)