18

Minder besnijdenissen in Kenia

AMREF Flying Doctors slaagt er in vrouwenbesnijdenis te verbannen in de binnenlanden van Kenia

In Kenia is een belangrijke stap gezet in de emancipatie van vrouwen. De rituele overgang van meisje naar vrouw die gepaard gaat met ‘the cut’ oftewel het verwijderen van de clitoris en de schaamlippen, wordt nu steeds vaker uitgevoerd zonder de bloederige ingreep.

AMREF Flying Doctors richtte vanaf 2007 een campagne op tegen vrouwenbesnijdenis in Kenia. Die was er op gericht vrouwenbesnijdenis in de nomadenvolken in het Grote Slenk Gebied te verbannen. Het succes van die campagne is dat niet alleen vrouwen, maar ook de mannen, met name de oudere krijgers worden betrokken.

Bij de patriarchale Masaï zijn de mannen de traditionele leiders. Zij leren nu dat je best met een onbesneden vrouw kunt trouwen, dat de seks dan zelfs leuker is, en dat het verkeerd is om onbesneden vrouwen te verstoten.

AMREF is er in geslaagd hen te overtuigen dat genitale verminking slecht is. Zo’n 450 meisjes zijn inmiddels vrouw geworden zonder besnijdenis. En de eersten zijn inmiddels getrouwd. Onderdeel van het programma is ook dat ouders beloven dat hun dochter niet besneden wordt en op school mag blijven naar de nieuwe overgangsceremonie. Ook krijgen de meisjes drie dagen les over seks, gezondheid en zelfvertrouwen. 

In Afrika zijn zeker 92 miljoen meisjes ouder dan 10 jaar besneden. Het leidt vaak tot infecties, complicaties bij bevallingen en seksuele ellende. De 21-jarige Nice Nailantei wist aan de vrouwenbesnijdenis te ontkomen. Ze is nu ‘peer-educator’ bij AMREF en spreekt morgen over haar  ervaringen op TEDx in Amsterdam.

Volkskrant: Inwijden meisjes kan voortaan zonder mes

cc-foto: Mariusz

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)