16

‘Minder blauw op straat door Nationale Politie’

Reorganisatie politie gaat langer dan voorgenomen twee jaar duren, waarschuwt ondernemingsraad

De vorming van de Nationale Politie zal in delen van het land ten koste gaan van het blauw op straat. Daarvoor waarschuwt Wilma van Stek van de ondernemingsraad van politie-eenheid Amsterdam op BNR. De Nationale Politie zal ook niet binnen twee jaar operationeel, zoals de bedoeling is. Daarvoor heeft de reorganisatie te veel voeten in de aarde.

Formeel is de Nationale Politie sinds 1 januari een feit, maar de personele reorganisatie gaat pas over een paar maanden van start. Van Stek:

De zorgen zijn, in ieder geval voor de eenheid Amsterdam, dat de operationele sterkte er echt last van krijgt. In Amsterdam zal er een verlaging van die sterkte plaatsvinden. Zo worden aspiranten 100 procent meegeteld. Ondersteunende taken, die voorheen tot ondersteuning behoorden, behoren nu bij de operatie. Dus de sterkte gaat achteruit. Effect zal zijn dat er minder blauw op straat komt. En minder recherchecapaciteit, die ingezet kan worden voor daadwerkelijk politiewerk.”

D66-Kamerlid Magda Berndsen, oud-korpschef van de regio Friesland, zegt op BNR dat zij denkt dat de politie niet minder sterk wordt: 

Ik ben juist voor die Nationale Politie, omdat ik denk dat doordat je die koninkrijkjes ontmantelt, de politie meer in eenheid kan op treden. Dat geldt met name voor opsporingsonderzoeken, maar de politie gaat ook eenduidiger te werk. Een burger in Leeuwarden wordt hetzelfde behandeld als een burger in Den Haag. Daar zaten nog de grote verschillen.

BNR: ‘Politie komende jaren niet op volle sterkte’

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (16)