Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod

  •  
13-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Newborn_300.jpeg
In Engeland is het aantal doodgeboren baby's met ruim 7 procent gedaald sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden
Engelse onderzoekers bestudeerden meer dan 10 miljoen geboortes, tussen 1995 en 2011. Ze schatten dat in de eerste vier jaar van het Engelse rookverbod de dood van zo’n 1500 baby’s voorkomen, meldt de NOS donderdag
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet alleen het aantal doodgeboren baby’s daalde maar ook het aantal baby’s dat vlak na de geboorte kwam te overlijden daalde met 8 procent. Het aantal Engelse baby’s met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) nam verder met bijna 4 procent af schrijven de onderzoekers in het medische tijdschrift Scientific Reports.
Te lichte baby’s hebben op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Nederlands rookverbod Hoofdonderzoeker is de Nederlandse kinderarts Jasper Been van het Erasmus Medisch Centrum. Hij laat de NOS weten dat de Nederlandse situatie nu ook zal worden bekeken. De resultaten kunnen verschillen met die in Engeland omdat het Nederlandse rookverbod gefaseerd is ingevoerd en minder strikt wordt gehandhaafd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.