85

‘Minder geld naar landbouw, meer naar innovatie’

Voormalig SER-voorzitter Rinnooy Kan in Buitenhof niet bang voor 'vloeken in de Franse kerk' ... Nieuw 'Marshall plan' moet Europa behoeden voor verloren decennium

De werkloosheid stijgt zorgwekkend en de sociale ongelijkheid neemt verder toe, stelt de Europese Commissie. De EU staat door de economische crisis aan de vooravond van een verloren decennium. Tijd voor een nieuw Marshall Plan voor Europa. In Buitenhof doen Alexander Rinnooy Kan (oud-voorzitter van de SER), Koos Richelle (topambtenaar Europese Commissie Sociale Zaken) en Frank Vandenbroucke (minister van Staat in België) een aantal voorzetten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Om de economische crisis te lijf te gaan moet Europa voor innovatie kiezen, zegt Rinnooy Kan zondagmiddag in Buitenhof. De voormalig SER-voorzitter stelt dat met een kleine reductie, van vijf á tien procent, van het landbouwbudget het kennisbudget van de Europese Unie kan worden verdubbeld:

Het zou mij een lief ding waard zijn: minder geld in landbouw, meer in innovatie. Bestaand geld kan beter worden besteed

Het is “vloeken in de Franse kerk”, krijgt Rinnooy kan tegengeworpen. “Laten we dat maar even doen”, reageert hij. Hij krijgt bijval van de Belgische minister van staat Frank Vandenbroucke. Die is het in ieder geval met hem eens dat er minder geld naar landbouw kan.

Hervormen
Koos Richelle, topambtenaar bij de Europese Commissie Sociale Zaken, benadrukt dat de ongelijkheid in Europa op veel vlakken nog te groot is. Met name de zuidelijke landen moeten gestimuleerd worden om hun onderwijs, sociale zekerheid en pensioenstelsels te hervormen.

Vandenbroucke vindt dat tegenover de bereidheid om te hervormen ook iets moet staan. De andere Europese lidstaten moeten ook de garantie bieden dat deze hervormingen ook kunnen plaatsvinden. Dat kan niet als je de landen financieel uitperst door de nadruk te leggen op bezuinigen en schulden inlossen. “Waar een schuldenaar roekeloos is geweest, is de schuldeiser meestal ook wel een beetje roekeloos geweest”, aldus Vandenbroucke.

Verderop in de uitzending van Buitenhof waarschuwt ook VVD-coryfee Frits Bolkestein voor te harde bezuinigingen.

Buitenhof: Frits Bolkestein en de gepasseerde Europeaan

Geef een reactie

Laatste reacties (85)