53

Minder geld naar wetenschap

Overheid reserveert wel geld voor bedrijven die aan research en development doen ... Onderzoeksinstituten worden steeds meer afhankelijk van markt

Het Rijk gaat de komende jaren minder rechtstreeks uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek. Dat blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag publiceert, in het Overzicht Totale Onderzoek Financiering 2011-2017. Er gaat meer naar bedrijven en minder naar universiteiten en naar onderzoeksinstituten. Vooral de instituten worden daardoor afhankelijker van de inkomsten uit de markt.

Het bedrag dat rechtstreeks naar de wetenschap gaat daalt van 4,9 miljard in 2012, naar 4,8 dit jaar, naar 4,3 miljard euro in 2017. Dit is een optelsom van bedragen die ministeries uitgeven aan onderzoek, zo is te lezen in een persbericht van het Rathenau Instituut.

Daarnaast reserveert de overheid geld om bedrijven belastingvoordeel te geven voor hun research and development. Die belastingvoordelen compenseren de daling van rechtstreekse uitgaven niet helemaal.

Grootste dalers
De sterkste dalingen vinden plaats bij het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij Economische Zaken gaat het om een teruggang van 1 miljard dit jaar naar 609 miljoen in 2017. Dat komt naast bezuinigingen ook door het wegvallen van geld uit de aardgasbaten (de FES-gelden) en door het afbouwen van innovatieprogramma’s. Bij I&M gaat de begroting van bijna 100 miljoen in 2013 naar 53 miljoen in 2017. Bij VWS gaat het om een daling van 161 miljoen dit jaar naar 137 miljoen over vier jaar.

Rathenau
Het Rathenau Instituut brengt elk voorjaar het Overzicht Totale Onderzoek Financiering uit, om een overzicht te bieden van de uitgaven voor onderzoek door het Rijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)