Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minder mensen naar de voedselbanken

  •  
30-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voedsel_300_03.jpg
Hulpverleners verrast door 'raadselachtige' daling
Opvallend minder mensen maken gebruik van voedselbanken, de hulpprojecten waarbij oude en overtollige voorraden voedsel van supermarkten worden verdeeld onder behoeftigen. Het is voor het eerst in jaren dat er sprake is van een daling.
Trouw kwam de terugloop op het spoor bij een rondgang langs diverse voedselbanken, verspreid over het land. Vorig jaar nam het gebruik nog met dertig procent toe, nu is sprake van een bijna even grote terugval. De hulpverleners zijn verrast door de cijfers en noemen het een ‘goede zaak’ als ze kloppen.
Elke zomer daalt het aantal afgenomen voedselpakketten tijdelijk, maar de distributiecentra kunnen de huidige forse daling – die al voor de zomer werd ingezet – niet verklaren. Verscheidene voedselbanken denken dat de oplevende economie een belangrijke oorzaak is. Volgens bedrijfsleider Anga Veldhuizen van de Haarlemse voedselbank komt het voor “dat klanten ons bellen om te zeggen dat ze – na zes maanden tot anderhalf jaar – niet langer een pakket nodig hebben omdat ze weer een baan hebben, of omdat ze hun financiën weer op orde hebben.
Een woordvoerder van de voedselbank in Tilburg noemt de daling ‘raadselachtig’. Niet overal is er sprake van een afname. In het noorden neemt de vraag toe en ook in Maastricht is een wachtlijst.
5268860956_4ebe304547_n
cc-foto: Truus

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.