43

‘Minder, minder, minder witte Nederlanders!’

Fel aanloop naar referendum in Bonaire

Binnenkort vindt in Bonaire een staatkundig referendum plaats. Op 18 december mogen de inwoners van het eiland stemmen over de huidige band van het eiland met Nederland. Vroeger was het onderdeel van de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een bijzondere gemeente onder Haags gezag. Dat is een doorn in het oog voor velen, omdat Nederland met deze constructie in hun ogen min of meer het eiland opnieuw heeft gekoloniseerd.

Langs de weg in de hoofdstad Kralendijk staat een bord met de tekst ‘Minder Madamba’s. 1863 Slavernij Afgeschaft. Vrij van Nederland, nu helpen of (re)koloniseren.

Het bord staat in de tuin van Chago Melaan, die duidelijk een ‘nee’ wil. “Ik ben niet tegen Nederlanders. Op Bonaire zijn er alleen te veel.” Hij wijst naar Nederland: “Daar willen ze toch ook minder asielzoekers? Waarom mag ik dit dan niet zeggen?” verklaart hij aan het Caribisch Netwerk, om vervolgens uit te leggen waarom:

“Nederland heeft Bonaire opnieuw gekolonialiseerd. Ze gedragen zich als slavenhandelaars. Onze eigen gedeputeerden hebben niks te zeggen. Iedereen is bang dat het eiland geen geld meer krijgt als we autonoom worden. Ik wil vrijheid.”

Meer lezen over de problemen op Bonaire doe je hier: VVD-minister voert asociaal zorgbeleid op Bonaire

Foto: Janita Monna

Geef een reactie

Laatste reacties (43)