Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Minder, minder, minder witte Nederlanders!'

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
bonaire.jpg
Fel aanloop naar referendum in Bonaire
Binnenkort vindt in Bonaire een staatkundig referendum plaats. Op 18 december mogen de inwoners van het eiland stemmen over de huidige band van het eiland met Nederland. Vroeger was het onderdeel van de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een bijzondere gemeente onder Haags gezag. Dat is een doorn in het oog voor velen, omdat Nederland met deze constructie in hun ogen min of meer het eiland opnieuw heeft gekoloniseerd.
Langs de weg in de hoofdstad Kralendijk staat een bord met de tekst ‘Minder Madamba’s. 1863 Slavernij Afgeschaft. Vrij van Nederland, nu helpen of (re)koloniseren.
Het bord staat in de tuin van Chago Melaan, die duidelijk een ‘nee’ wil. “Ik ben niet tegen Nederlanders. Op Bonaire zijn er alleen te veel.” Hij wijst naar Nederland: “Daar willen ze toch ook minder asielzoekers? Waarom mag ik dit dan niet zeggen?” verklaart hij aan het Caribisch Netwerk, om vervolgens uit te leggen waarom:
“Nederland heeft Bonaire opnieuw gekolonialiseerd. Ze gedragen zich als slavenhandelaars. Onze eigen gedeputeerden hebben niks te zeggen. Iedereen is bang dat het eiland geen geld meer krijgt als we autonoom worden. Ik wil vrijheid.”
Meer lezen over de problemen op Bonaire doe je hier: VVD-minister voert asociaal zorgbeleid op Bonaire

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.