88

Minder straf voor blokkeerfriezen die ‘zeer ernstig’ strafbaar feit pleegden

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de taakstraffen waartoe vijftien zogeheten blokkeerfriezen waren veroordeeld aanzienlijk verminderd, in sommige gevallen zelfs met meer dan de helft. De veroordeelden die eerder tot taakstraffen oplopend tot wel 240 uur waren veroordeeld komen nu weg met negentig uur. De conservatieve actievoerders hebben in 2018 de A7 geblokkeerd. Ze verhinderden zo dat een groep demonstranten die wilden protesteren tegen de racistische kenmerken van Zwarte Piet de hen toegewezen lokatie konden bereiken.

NRC schrijft:

Desalniettemin spraken de rechters van het hof in Leeuwarden donderdag van „een zeer ernstig en ontoelaatbaar” feit. De vijftien verdachten wordt verweten voor eigen rechter te hebben gespeeld door anderen de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht te hebben ontnomen. Het hof acht alle ten laste gelegde zaken acht bewezen. Het gaat dan om het versperren van de A7, het verhinderen van de betoging, dwang en (in het geval van initiatiefnemer Jenny Douwes) opruiing.

Eerder werden 34 blokkeerfriezen veroordeeld. Vijftien van hen gingen in hoger beroep. Het hof houdt er bij het verlagen van de straf rekening mee dat er geen doden of gewonden zijn gevallen bij de gevaarlijke blokkade van de snelweg. Nieuw is ook dat Jenny Douwes, die aanzette tot de blokkade, geen zwaardere straf krijgt dan de rest.

cc-foto: Michael Coghlan

Geef een reactie

Laatste reacties (88)