2

Minder vuurwerkoverlast gemeld

Meldpunt ontvangt iets meer dan 70.000 meldingen over 2014 … In 2013 waren er 90.000 meldingen

Vandaag is de laatste dag dat mensen melding kunnen maken van vuurwerkoverlast. Het aantal meldingen is tot nu toe aanzienlijk minder dan vorig jaar, 70.000 ten opzichte van 90.000 vorig jaar. Volgens initiatiefnemer Arno Bonte van het meldpunt komt dat door de aangepaste afsteekregels.

Bonte zegt tegen de NOS dat “de verkorte afsteektijd en de vuurwerkvrije zones zin hebben gehad.”

De afsteektijd werd in 2014 verkort: we mochten niet meer om 10.00 uur ’s ochtends, maar pas om 18.00 uur ’s avond beginnen met knallen. Volgens Bonte mag zowel de afsteektijd als de verkoopperiode nog verder worden verkort.

In de Tweede Kamer werd al gepleit voor het beperken van de verkooptijd, maar dat idee ging van de baan uit angst voor het stimuleren van de verkoop van meer illegaal vuurwerk.

Afschaffen consumentenvuurwerk

Er is steeds meer kritiek te horen op het door particulieren afsteken van vuurwerk. Nieuwsuur maakte vrijdag een reportage in het Oogziekenhuis Rotterdam, waar rond iedere jaarwisseling flink wat vuurwerkslachtoffers met beschadigde ogen behandeld worden. Oogarts Tjeerd de Faber pleitte in Nieuwsuur voor volledige afschaffing van consumentenvuurwerk.

Cc-foto: Maurice

Geef een reactie

Laatste reacties (2)