Laatste update 10:04
18

Minderjarige vluchtelingen belanden in Griekenland in nieuwe hel

In Griekenland worden minderjarige vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een vrijdag verschenen rapport. De Grieken gaan daarmee in tegen hun eigen én internationale wetgeving.

HRW bezocht twee politiebureaus en twee detentiecentra in Griekenland en rapporteerde de bevindingen. Wat blijkt: kinderen worden opgesloten in smerige ruimtes, soms zonder daglicht en in cellen met volwassenen die geen familie zijn. Juridische en psychologische bijstand ontbreekt. Ook zijn er geen tolken zodat er met de politie gecommuniceerd kan worden en vermaak, zoals boeken en spellen, ontbreekt.

Een van de onderzoekers van HRW, Eva Cossé, beschrijft hoe een jongen direct naar het balkon rende toen hij uit de kelder werd gehaald voor een interview: ‘Hij had al weken geen daglicht gezien.’ In de interviews met Cossé vertelden de kinderen over vervuilde en volle cellen met ongedierte en soms zonder matrassen.

Volgens de Griekse regering is de situatie ‘verre van ideaal’, maar ontbreekt het in het land simpelweg aan faciliteiten. Tot augustus registreerden de Grieken ruim 3.300 alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Volgens de Grieken worden zij vastgezet voor hun eigen bescherming, om zo uit handen van mensenhandelaren te blijven.

Staatssecretaris Dijkhoff liet donderdag aan de Tweede Kamer weten dat hij gaat kijken of alleenreizende minderjarigen voorrang kunnen krijgen bij de Europese herplaatsing van vluchtelingen. D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks willen dat Nederland dit jaar nog 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen overneemt van Italië en Griekenland.

Bron: Trouw / cc-foto:  Jordi Bernabeu Farrús

Geef een reactie

Laatste reacties (18)