14

‘Minimumleeftijd roken en drinken omhoog’

Staatssecretaris Van Rijn volgt VVD in gedachte dat 1 juli te kort dag is om alcoholleeftijd te verhogen ... Minimumleeftijden op 1 januari gelijk geschakeld

De minimumleeftijd voor roken en drinken gaat omhoog, daarover lijkt de Tweede Kamer het eens te zijn. Een meerderheid staat achter de plannen van staatssecretaris Van Rijn. Wat onenigheid is er nog over de datum waarom de leeftijd voor tabak- en alcoholgebruik moet worden verhoogd.


Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) adviseerde de Tweede Kamer donderdag om even te wachten en dan per 1 januari 2014 de minimumleeftijd van 18 jaar te hanteren voor zowel alcohol als tabak. Dat meldt nieuwssite NU.nl.

Het kabinet wil volgend jaar de leeftijd voor de verkoop van sigaretten optrekken van 16 naar 18 jaar. Door de plannen op het gebied van roken en drinken bijeen te brengen, wordt de boodschap alleen maar duidelijker, denkt Van Rijn. Hij hecht aan goede voorlichting aan gemeenten, horeca en sportclubs, die in dit geval kan worden gecombineerd.

Om per 1 juli al de leeftijd voor alcohol te verhogen zoals ChristenUnie, SGP, PvdA en CDA voorstellen, vindt hij daarom aan de krappe kant. Met deze gedachte volgt hij de VVD-lijn, zoals geuit door VVD-Kamerlid Arno Rutte:

”Feit is dat zo’n 300.000 jongeren nu weldegelijk alcohol gebruiken en die zullen daar niet van af zien als we op 1 juli de wet veranderen.’’ Hij vindt dat er niet halsoverkop een besluit moet worden genomen, zodat ”de barman met de ellende zit en de 17-jarige moet vertellen dat de minimumleeftijd voor alcohol omhoog is gegaan.

De ChristenUnie blijft ernaar streven om per 1 juli de hogere leeftijd voor alcohol in te laten gaan. “Laat de wet in werking treden en begin met voorlichting. Dat zit elkaar niet in de weg.”

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie): 

”Met 18 jaar mag dan ineens alles. Daar zien wij een gevaar in. Maak onderscheid tussen roken en drinken en laat de hogere leeftijd voor alcohol zo spoedig mogelijk ingaan.

NU.nl: Van Rijn wil alcohol en tabak pas bij 18 jaar

Geef een reactie

Laatste reacties (14)