Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minirokjes-protest tegen verkrachting in Jakarta

  •  
18-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vrouwen en kinderen de straat op na uitspraak gouverneur dat minirokjes seksueel geweld uitlokken
Vrouwen en kinderen zijn zondag in Jakarta de straat op gegaan om te demonstreren tegen seksueel geweld. Reden voor de spontane actie is een uitspraak van gouverneur Fauzi Bowo die vrouwen vrijdag opriep geen minirokjes te dragen in het openbaar om zo verkrachting en aanranding. De vrouwen zijn boos omdat de gouverneur verkeerd zou redeneren: Het dragen van minirokjes mag nooit gezien worden als oorzaak van verkrachting.
De gouverneur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken, die hij deed na een incident in een minibus waarbij een 27-jarige vrouw werd aangevallen.
De vrouwen in Jakarta nemen geen genoeg met zijn excuses: ‘Dit is een les voor alle publieke functionarissen in het land. Leg nooit de schuld bij vrouwen en discrimineer niet op grond van de manier waarop we ons kleden’, aldus een woordvoerster.
De afgelopen tijd zijn er in diverse landen vrouwen bijeen gekomen om een zogenoemde ‘slettenloop’ te houden. De golf is ontstaan in Toronto nadat een politieagent tijdens een workshop aan zijn studenten verklaarde dat vrouwen die zich opzichtig kleden ‘in feite om verkrachting vragen’.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.