Laatste update 13:35
56

Minister: belastinggeld Powned mag niet naar No Surrender

PowNed heeft de baas van de motorbende No Surrender, Henk Kuipers, duizenden euro’s betaald voor zijn medewerking aan een 12-delige webdocumentaire. Dat meldt de Telegraaf. Volgens bronnen rond het politieonderzoek zou Kuipers 1.000 euro per aflevering van ‘Captain Henk’ hebben ontvangen, waarvan er al 10 online staan. Kuipers werd afgelopen dinsdag gearresteerd op verdenking van zware mishandeling, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld. PowNed zag daar geen reden in om te stoppen met het verspreiden van het programma, dat door critici wordt omschreven als verkapte propaganda voor de motorclub.

PowNeddirecteur Dominique Weesie ontkende afgelopen woensdag in het programma Jinek nog dat Kuipers betaald is. Een dag later gaf hij alsnog toe dat de omstreden clubbaas een onkostenvergoeding ontvangt, maar volgens Weesie is dat minder dan 1.000 euro per aflevering. Bovendien zou het niet gaan om belastinggeld, maar om geld uit de verenigingskas die gevuld wordt door PowNedleden (27.761 in 2016).

Minister Arie Slob van Media stelt desalniettemin ‘verbaasd‘ te zijn en precies te willen weten wat er gebeurd is:

Dat een publieke omroep geld betaalt aan een verdachte van criminele feiten roept veel vragen op, ook bij mij. Ik wil eerst meer informatie over de zaak voordat ik verdere uitspraken doe, maar de NPO heeft hier zelf ook een verantwoordelijkheid.

De NPO laat in een reactie aan de Volkskrant weten:

Bij de start van de serie met PowNed is besproken dat er niet zou worden betaald. Wij kunnen nu nog niet beoordelen of zij zich daaraan hebben gehouden. Daarover gaan wij het gesprek met PowNed zeker aan.

Het CDA heeft het kabinet om opheldering gevraagd. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg:

Wij vinden het onacceptabel dat de georganiseerde misdaad zo’n podium wordt gegund. Als nu blijkt dat dat podium daadwerkelijk is gekocht met belastinggeld, dan is dat dermate ernstig dat wij het kabinet om opheldering zullen vragen’.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft geen goed woord over voor de beslissing van Weesie om met No Surrender in zee te gaan:

Hij helpt mee aan het romantiseren van deze club, en liegt er dan ook nog over!

Afbeelding: screenshot Powned.tv

Geef een reactie

Laatste reacties (56)