Laatste update 13:06
14

Minister Bijleveld: ‘Nederland is in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is Nederland in een cyberoorlog verwikkeld met Rusland. In het programma WNL op Zondag zei Bijleveld verder dat “we af moeten van de naïviteit in Nederland”.

Begin deze maand werd bekend dat de MIVD in april van dit jaar een Russische aanval op het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, heeft weten te verstoren. Volgens de minister kon met de MIVD-actie worden voorkomen dat gevoelige systemen werden gehackt. Vier Russische spionnen zijn na de mislukte aanval het land uitgezet. De verijdelde hack wijst er volgens Bijleveld op dat de aard van oorlogsvoering is veranderd:

Men probeert hier publiek debat te beïnvloeden. Dat is gevaarlijk. Je zag dat onze informatie heeft opgeleverd dat ze bij antidopingorganisatie WADA actief waren en dat ze bij MH17 actief waren. Ik heb bij de NAVO aangeboden dat we onze cybersoldaten kunnen inzetten. We zijn actief aan het kijken waar we kunnen beveiligen en de weerbaarheid vergroten, maar ook zelf offensief dingen kunnen doen als het nodig is.

Cc-foto: Minister Bijleveld in gesprek met haar Amerikaanse collega James N. Mattis

Geef een reactie

Laatste reacties (14)