Laatste update 14:33
11

Minister Blok sloot akkoord met Venezolaanse folteraar

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft willens en wetens afspraken gemaakt met een politicus die bekend staat als folteraar en crimineel. De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, met wie Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op 7 april dit jaar een akkoord sloot over het opheffen van de grensblokkade, schendt volgens de Europese Unie mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni jongstleden sancties ingesteld tegen El Aissami. Zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Blok wist vóórdat hij het akkoord sloot in Venezuela, dat de EU sancties zou instellen. Dat blijkt uit notulen die ZEMBLA in handen heeft van het overleg dat Blok afgelopen 5 april op Curaçao had met de premiers van Curaçao en Aruba. El Aissami staat bovendien sinds 2017 op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel in de Verenigde Staten.

Minister President Evelyn Wever-Croes van Aruba, spreekt in ZEMBLA haar afkeer uit over het akkoord tussen Blok en El Aissami:

Ik sta ook niet op een foto met deze mensen. Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.

Begin dit jaar sloot Venezuela de grenzen met Aruba en Curaçao, omdat er vanuit Venezuela goud en koper naar de eilanden zou worden gesmokkeld. Aruba en Curaçao kunnen de vele Venezolanen, die vanwege honger of vrees voor hun leven naar de eilanden zijn gevlucht, door de grensblokkade niet meer naar Venezuela terugsturen. Minister Blok reisde daarom in april af naar Venezuela voor onderhandelingen met vicepresident Tareck El Aissami, met als resultaat dat de grens tussen Venezuela en de eilanden weer open ging en dat de benoeming van de omstreden Carlos Mata Figueroa, voormalig Minister van Defensie, als Venezolaanse consul op Aruba door Blok werd goedgekeurd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde ZEMBLA niet informeren over wat er precies is besloten in Venezuela en waarom de benoeming van Mata Figueroa is goedgekeurd. Toen ZEMBLA via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur alsnog documenten over het akkoord verkreeg bleek daarin juist de belangrijkste informatie over de inhoud van het akkoord verwijderd “in het belang van de relatie tussen Nederland en Venezuela”. Ondanks herhaalde verzoeken heeft minister Blok vragen van ZEMBLA over de akkoorden in Venezuela niet beantwoord.

Update 14.30 uur:
GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik noemt het handelen van Blok een ‘schoolvoorbeeld van dubbelhartigheid’ en eist opheldering van de minister:

ZEMBLA: Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden, NPO2, woensdag 10 oktober 2018, 21.15 uur

Geef een reactie

Laatste reacties (11)