Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Omstreden muur van NSB-leider Mussert wordt rijksmonument

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
Kamer op de bres voor Muur van Mussert

© 2017-11-25 10:32:26 LUNTEREN - De zogenoemde Muur van Mussert. De Tweede Kamer wil dat de muur gered wordt van de sloop. De restanten van een plaats van samenkomst van de NSB moeten bewaard b

De omstreden Muur van Mussert wordt na jaren van discussie alsnog een rijksmonument. Dat heeft minister van cultuur Ingrid van Engelshoven besloten. De Muur van Mussert is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB. Van Engelshoven heeft nu besloten de procedure in gang te zetten om de muur een beschermde status te geven, nadat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed haar daartoe had geadviseerd. Van Engelshoven:
De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.
De Muur is vernoemd naar NSB-leider Anton Mussert, die er van 1936 tot 1940 toespraken hield. Duizenden NSB-leden kwamen er jaarlijks bijeen.
De eigenaar van het terrein waar de muur op staat wilde de restanten slopen. Op het terrein staat zijn camping, die hij graag wilde opknappen. Omdat Nederland ook de minder fraaie kanten van het verleden moet blijven herinneren, steekt de minister daar nu een stokje voor.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.