Laatste update 19:10
53

Onderzoek wijst uit: Italiaanse zanger gebruikte geen drugs tijdens songfestival

Update 19:00

Het Eurovisie Songfestival heeft na een test bekendgemaakt dat er geen sporen van drugsgebruik zijn aangetroffen bij zanger Damiano David van de Italiaanse rockband Måneskin. De organisatie heeft ook nog al het beschikbare beeldmateriaal onderzocht en nergens een greintje bewijs voor de beschuldiging aangetroffen. De zanger heeft de test vrijwillig ondergaan.

Volgens het festival is de zaak daarmee gesloten. Wel toont de organisatie zich verontrust door het feit dat onjuiste speculatie heeft geleid tot de verspreiding van fake news en dat daardoor de spirit van het evenement is overschaduwd en de band oneerlijk behandeld. “We willen Måneskin nogmaals feliciteren en hen veel succes wensen. We kijken er naar uit volgend jaar samen met de Rai een spectaculair songfestival te organiseren.”

Eerder:

Geen video? Klik hier.

De Franse minister van Europese Zaken, Clément Beaune, die zaterdag in Rotterdam het Eurovisie Songfestival bijwoonde, stelt dat de Italiaanse inzending gediskwalificeerd moet worden als zanger Damiano David positief op drugs wordt getest. De Italiaan werd er op sociale media van beschuldigd dat hij live op tv cocaïne snoof tijdens de bekendmaking van de winnaar.

Anderen wijzen er nog eens op dat videobeelden, in tegenstelling tot wat ze suggereren, vaak niet de ware toedracht duidelijk maken.

De zanger van de rockband Måneskin ontkent bij hoog en laag de beschuldiging, die gebaseerd is op een videobeeld waarop alleen te zien is dat hij zijn hoofd naar een tafelblad buigt. David stelt dat hij enkel scherven opraapte van een glas dat in de commotie was stukgevallen. Hij zegt zelfs in het geheel geen drugs te gebruiken en toonde zich bereid een drugstest te ondergaan om zijn onschuld te bewijzen.

Minister Beaune meent dat het niet zonder gevolgen kan blijven als die test positief uitvalt. “Ik denk dat er geen enkele twijfel mag blijven bestaan en dat totale transparantie noodzakelijk is. Als er een probleem is, dan volgen er sancties, waaronder mogelijk diskwalificatie. Ik wil geen slechte verliezer zijn maar voor wat betreft het beeld van de competitie kunnen we dergelijk gedrag niet toestaan.”

De Franse Barbara Pravi werd met haar chanson Voilà tweede met 499 punten tegen 524 punten voor Måneskin. De Italianen wonnen op het nippertje dankzij publieksstemmen. Het is 44 jaar geleden dat Frankrijk het songfestival won.

Pravi zelf voelt er niks voor om zo alsnog de titel in handen te krijgen. “Zij kregen zowel van de vakjury als het publiek de stemmen. Of ze drugs gebruiken of hun ondergoed binnenstebuiten dragen of wat dan ook, dat is niet mijn probleem.”

Geef een reactie

Laatste reacties (53)