Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Kamp: Arbeidsmigratie komt van rechts

  •  
08-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Minister niet bezorgd om migratie uit crisislanden… Tsunami van arbeidsmigranten komt voornamelijk uit Oost-Europa
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is niet bezorgd om arbeidsmigranten uit landen die door de eurocrisis getroffen zijn. Dat zei hij in het tv-programma Buitenhof. Kamp meent dat Spanjolen, Italianen en Grieken die naar Nederland komen, toch wel weer terug gaan naar het land van herkomst, omdat het lekker weer is daar. Migratie uit Oost-Europese landen is wel een probleem, omdat zij zich vaak in Nederland willen vestigen.
Bekijk de video in andere formaten. Nederlandse werkzoekenden hebben een puntje voor op Poolse werkzoekenden, omdat ze de taal al spreken en hier een huis hebben. Door het minimumloon kan er geen prijsverschil zijn, waardoor werkgevers waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan Nederlandse werknemers. Dat er momenteel Oost-Europeanen in Nederland voor minder dan het minimumloon werken is een probleem, en dient nu aangepakt te worden. 
In het tv-programma zegt de minister ook dat hij de druk gaat opvoeren op mensen met een uitkering, die wel kunnen werken. Volgens de minister hebben zo’n half miljoen mensen een uitkering, terwijl ze gewoon aan de slag kunnen.
Kamp vindt dat eenieder met een uitkering zich moet inspannen om een baan te vinden. Ook moeten uitkeringsgerechtigden iedere baan accepteren die ze aangeboden krijgen. Desnoods wordt de uitkering stop gezet van mensen die zich aan die plicht onttrekken. Als er een belemmering is waardoor iemand geen werk kan vinden, bijvoorbeeld gebrek aan kennis, dan is het volgens de minister de taak aan de werkloze om daar iets aan te doen. Kamp:
Als er belemmeringen zijn waardoor je niet aan werk kunt komen, bijvoorbeeld een gebrek aan vakkennis, dan is het je eigen taak die belemmeringen weg te nemen.
Nederland telt zo’n 1,4 miljoen mensen met een uitkering. Kamp meent dat zeker een half miljoen daarvan gewoon aan de slag kan.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.