34

Minister Kamp krijgt de wind van voren

Energieakkoord dreigt op grote mislukking uit te draaien ... D66:"Kamp is regie kwijt"

Harde kritiek maandag op minister Henk Kamp van Economische Zaken door D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Volgens Veldhoven is de minister de regie kwijt over het energieakkoord, Van Ojik is nog iets milder en vindt dat er ‘meer regie’ nodig is.

Stientje van Veldhoven is ervan overtuigd dat het in 2013 gesloten akkoord tussen de regering, energiebedrijf Eneco, milieubeweging en sociale partners niet meer wordt gehaald.

Wanneer belangrijke spelers zoals Eneco aangeven niet meer te zullen investeren, leidt dat tot grote vertragingen.

Aanleiding voor de snoeiharde kritiek op Kamp is het bericht dat de plannen voor windmolenparken op de Nederlandse zee dreigen uit te lopen op een grote mislukking. Minister Kamp wordt door het energiebedrijf Eneco beschuldigd van het niet nakomen van zijn beloftes.  Daarom overwegen Eneco en andere grote partijen te stoppen met investeren in de windmolenparken.

De windmolens zijn erg belangrijk voor Kamp omdat ze een van de pijlers zijn  van het energieakkoord. De komende jaren zou er drie keer zoveel energie door windmolens moeten worden opgewekt. Volgens Kamp kan de aanleg van die windparken goedkoper, en hij verwacht dat er binnen enkele weken een beslissing genomen wordt.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat er onvoldoende regie is.

De uitvoering van het Energieakkoord loopt gevaar. Er treedt vertraging op, terwijl versnelling nodig is. Ik vraag de minister president de regie naar zich toe te trekken. Bedrijven dreigen niet meer in Nederlandse windparken  te willen investeren en het lijkt erop dat er dit jaar minstens twee miljard aan subsidiegeld voor schone energie op de plank blijft liggen. Meer regie is nodig gezien het belang van energie in de geopolitieke verhoudingen.

Eneco vindt dat er al een handtekening onder het akkoord staat dus moet de minister zijn woord houden.

ED D66: Kamp is regie kwijt over energieakkoord

CC-Foto: Flickr eLKayPics

Geef een reactie

Laatste reacties (34)