12

Minister Kamp neemt risico’s op aardbeving in Groningen niet serieus genoeg

Raad van State schuift gasbesluit minister van tafel … Gaskraan moet meer dichtgedraaid worden

Minister Henk Kamp besloot in juni de gaswinning in Groningen voor dit jaar terug te schroeven van 39,5 naar 33 miljard kuub. Dat was onvoldoende, zo meenden inwoners, bestuursorganen en belangengroepen. Daarom maakten ze bezwaar tegen het besluit. De Raad van State gaat daarin nu mee.

De tegenstanders zien de productie het liefst helemaal stoppen, of in ieder geval verder teruggedraaid, omdat de veiligheid in het geding is. De Raad van State gaat daarin mee: Groningen mag dit jaar maximaal 27 miljard kubieke meter gas winnen. Alleen bij een relatief koude winter, mag daarvan worden afgeweken.

De minister stelt de risico’s op aardbevingen in Groningen gelijk met aardbevingsrisico’s in het rivierengebied. Dat terwijl berekeningen uitwijzen dat de risico’s in Groningen groter zijn. Ook schat de minister de hoeveelheid gas die gereserveerd moet worden, om rekening te houden met leveringsverplichtingen aan afnemers, te hoog in, aldus de Raad van State. Kamp gaat bij zijn berekeningen uit van een relatief koud jaar.

NOS: Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp

Geef een reactie

Laatste reacties (12)