15

Minister moet onderzoeken of apothekers medicijnen zelf kunnen namaken

Mogelijk gaan apothekers in de toekomst zelf goedkopere alternatieven maken voor dure medicijnen. Minister Bruins heeft van de Tweede Kamer de opdracht gekregen te onderzoeken of dat mogelijk is. Dinsdag werd al bekend dat een Haagse apotheker het dure medicijn tegen taaislijmziekte, Orkambi, zelf gaat bereiden. De apotheker is zich ervan bewust dat hij daarmee mogelijk het patentrecht schaadt, maar wil het middel toch maken voor alle 750 Nederlandse patiënten die er mogelijk baat bij hebben. Jaarlijks zou dat tientallen miljoenen euro’s kunnen besparen.

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA pleitten in de Kamer voor meer transparantie over de kosten en prijzen van medicijnen en voor meer vrijheid voor apothekers. Ook het CDA vindt dat er iets moet gebeuren, zo pleit de partij voor aanpassing van de Europese octrooiwetgeving, zodat zelfbereiding mogelijk wordt.

In de Kamer wordt volop geageerd tegen de ‘woekerwinsten over de ruggen van patiënten’. Regeringspartij VVD komt vooral op voor fabrikanten. Zij hebben vaak al tientallen jaren van investeringen en onderzoeken gedaan voordat de middelen op de markt komen. Kamerlid Rutte vreest dat bedrijven niet meer zullen investeren als apothekers de producten zomaar mogen namaken.

NOS: Kamer: bekijken of apotheker medicijnen kan maken
Cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (15)