Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister negeert gezondheidsnorm voor harder rijden

  •  
02-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
anp_80km.jpg
Op drie plekken in Nederland mag weer 100 kilometer per uur gereden worden... GroenLinks meet te hoge luchtvervuiling al bij 80 km/u in Rotterdam
Vanaf vandaag mag op drie stukken snelweg weer 100 kilometer per uur gereden worden. Het gaat om de A13 bij Overschie, de A12 bij Voorburg en de A10-West bij Amsterdam. In 2002 werd de maximumsnelheid er nog verlaagd naar 80 km/u om geluidsoverlast en luchtverontreiniging te voorkomen. Onzin, aldus minister Schultz. De effecten van de snelheidsoverlast zijn volgens haar te verwaarlozen. En dus kan de maximumsnelheid toch weer omhoog.
De gemeenten zelf zijn tegen de verhoging. Deze zou leiden tot maatschappelijke onrust en meer luchtverontreiniging. Ze tekenden protest aan bij de minister omdat ze niet overtuigd waren van haar argumenten. Schultz zette haar plannen toch door.
Volgens GroenLinks overschrijdt de luchtvervuiling op de snelweg langs de Rotterdamse wijk Overschie ook bij een snelheid van 80 kilometer per uur de Europese normen. De Rotterdamse GroenLinks-fractie deed metingen die later geanalyseerd zijn door de Wageningse Buro Blauw. Deze concludeerde dat er per kubieke meter 59 picogram stikstofdioxide in de lucht zit. De norm is 40.
De metingen werden op vier plaatsen gedaan. Twee van de meetpunten bevinden zich aan de gevel van woningen die zich op slechts tien meter afstand van de snelweg bevinden. Op alle plekken werd een overschrijding gemeten. Een meetpunt op twee meter afstand gaf zelfs een waarde van 94 aan. De minister had echter geen oren naar de bezwaren van de gemeente Rotterdam en heeft haar plannen toch doorgezet.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.