Laatste update 22:04
402

Minister Ollongren: Baudet is groter gevaar dan Wilders

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stelt dat Thierry Baudet met zijn politieke partij Forum voor Democratie een grotere bedreiging is voor de ‘kernwaarden van Nederland’ dan Geert Wilders. NRC schrijft dat ze tot die conclusie komt in de Dales Lezing die ze vrijdag in Nijmegen verzorgde:

“De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt”, zegt Ollongren over de partij van Baudet. „Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.”

Ollongren merkt op dat Baudet eerder sprak over ‘homeopatische verdunning’ (van het witte ras) en afgelopen maandag in het Amsterdamse debatcentrum De Balie weigerde afstand te nemen van uitspraken van Yernaz Ramautarsing, nummer twee op de lokale lijst van FvD. Die beweerde in 2016 dat er “een verschil in IQ is tussen volkeren. Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren. […] Maar het is niet zo.”

De minister constateert dat Baudet racistische uitspraken van partijgenoten niet corrigeert en de partij wil “sommige Nederlanders dus anders behandelen dan andere”. Dat is in strijd met de kernwaarden van Nederland en zo’n politiek bedreigt “de democratie, de rechtsstaat, onze vrije en open samenleving.”

foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (402)