59

Minister Ploumen dwingt grootste hulporganisaties tot massaontslag

Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco ontslaan kwart tot helft van personeel … Moeten meer dan 80 procent van structurele overheidssubsidie inleveren

Bezuinigingen leiden vaak tot het ontslaan van personeel. Er moet ergens in het budget gesneden worden, en dan zijn de werknemers al gauw de klos. Zo ook bij de vier grootste Nederlandse hulporganisaties. Zij zien zich genoodzaakt een kwart tot de helft van al het personeel te ontslaan. Bovendien trekken ze zich terug uit een aantal landen, te weten Zuid-Afrika, Rwanda en Bangladesh. Dat schrijft de Volkskrant.

De vier organisaties, Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco, leveren vanaf volgend jaar meer dan 80 procent van hun structurele overheidssubsidie in. Kregen ze voorheen nog circa 50 miljoen euro per jaar, dat wordt nu slechts 7 tot 10 miljoen euro. Oxfam Novib krijgt nog zo’n 15,6 miljoen euro.

In Den Haag probeert men het systeem van ‘medefinancieringsorganisaties’ te doorbreken. De vier organisaties krijgen al jaren geld vanuit het Rijk om projecten in derdewereldlanden aan te sturen. De wijze waarop Den Haag het systeem probeert open te breken, is alleen wel erg drastisch.

Edwin Huizing, directeur van Hivos, heeft 50 van zijn 145 medewerkers moeten ontslaan. In de Volkskrant reageert hij op de bezuinigingen:

Het is kapitaalvernietiging. Ons werk verdwijnt deels. Voor zover het blijft bestaan, raakt het versplinterd.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, laat weten dat de organisatie zich uit een groot aantal arme landen terugtrekt, waaronder Rwanda, Soedan, Zimbabwe en Bangladesh. Uit minder arme landen heeft de organisatie zich allang teruggetrokken, benadrukt ze. Ook Icco trekt zich terug, die organisatie verlaat Zuid-Afrika, Colombia, Peru en Brazilië. Bij Hivos stopt men met onder meer steun aan een project om meisjesbesnijdenis te stoppen in Iraaks Koerdistan. Internationaal mag dat project dan weliswaar als succesvol gelden, maar dat mag niet baten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (59)