Laatste update 20:25
54

Minister Ploumen gaat anti-abortusplannen Donald Trump dwarsbomen

Eén van de eerste acties van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump is het teniet doen van eerdere maatregelen, waaronder bijvoorbeeld Obamacare. Maar ook de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning. Denk hierbij aan voorlichting over condooms en andere vormen van anticonceptie. Ook kraamhulp wordt door de financieringsstop de das omgedaan. Maar ook het aanbieden van de mogelijkheid van een veilige abortus. Door ingrijpen van Trump komen de organisaties, die veelal in Afrika aan het werk zijn, in de problemen. Ze zouden met een financieel tekort van 600 miljoen dollar komen te zitten, maar minister Liliane Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) grijpt in.

Ploumen is een initiatief begonnen om een nieuw internationaal fonds op te zetten die deze organisaties moet compenseren. “We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten”, aldus Ploumen. Ze benadrukt nog maar eens dat het verbieden van abortus niet leidt tot minder abortussen, maar alleen tot meer “onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte”.

Ploumen is nu met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties in gesprek om het fonds op te zetten. Hoeveel geld er in het fonds terecht zal komen, is nog niet duidelijk. Ook niet hoeveel Nederland zal bijdragen.

AD: Minister Ploumen dwarsboomt abortusplan Trump

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (54)