Laatste update 12:47
147

Minister Schippers geeft racisme vrij spel: ‘Johan Derksen heeft een punt’

De racistische opmerkingen van sportjournalist Johan Derksen waren deze week onderwerp van gesprek. Hij beweerde in diverse tv-programma’s dat voetbalclubs ‘naar de klote gaan’ door Nederlands-Marokkaanse spelers, omdat ze onder andere niet in hun ‘blote kont durven te douchen’. Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) legitimeert de uitspraken nu door te stellen dat Derksen een ‘reëel probleem’ aankaart. Dat meldt de NOS. 

De verslaggever vroeg aan de minister waar zij haar constatering op baseert en waarom Nederlandse-Marokkanen in voetbalclubs, volgens haar, een probleem zijn. Heeft zij rapporten, cijfers, of onderzoeken die aantonen dat clubs door enkel de aanwezigheid van mensen met en bepaalde etnische achtergrond verpauperen? Haar antwoord:

We zien het gebeuren op de sportvelden. En dan moet je niet wegkijken, maar kijken hoe je het oplost.

Derksen deed zijn uitspraken in het televisie-programma Voetbal Insider en had bij Pauw aan tafel een discussie met Farid Azarkan (voorzitter Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders) over zijn onverholen racisme tegenover etnische minderheden. Niet alleen noemde hij Marokkanen een probleem maar ook Memphis Depay die weliswaar geen Marokkaan is maar ‘ook al zo’n lastpak’.

Het werkt niet als Marokkanen in amateurclubs de overhand krijgen. Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land. Maar het is wel degelijk een probleem. Een veel groter probleem dan we met z’n allen willen onderkennen. Ik ben niet voor niets verhuisd uit Gouda waar veel Marokkanen wonen
.

Niet alle politici nemen onbeschaamd de uitspraken van Derksen – die het niet interesseert of hij racistisch is – over om een zogenaamd maatschappelijk probleem te constateren. Vice-premier Lodewijk Asscher schreef een opinie over de ophef waarin hij het racisme – zoals het een politicus betaamt – afkeurt.

AD-verslaggever Abdel Ilah Rubio is voetbalvader en reageert op de uitspraken van Derksen. Hij is het ermee eens dat clubs niet homogeen moeten zijn en juist een mix van jongens met verschillende komaf. Rubio vindt wel dat de opmerkingen van de sportjournalist bepaalde groepen stigmatiseert op basis van afkomst.

Ik ben dus geen voorstander van teams met spelers van één etnische groep, zoals je er in Rotterdam meerdere hebt. Het is niet alleen slecht voor de integratie, maar ook voor het functioneren van een club. Want eerlijk is eerlijk: ‘Hollanders’ zijn over het algemeen beter georganiseerd en de bereidheid om vrijwilligerswerk te verrichten is vaak groter.

Mijn zoontjes – inmiddels bijna mannen – speelden jarenlang met veel plezier bij een Rotterdamse amateurclub. Wat mij destijds zo aantrok aan die club was de perfecte balans in de samenstelling van de teams. Naast veel ‘Hollandse’ kinderen, liepen er ook spelertjes rond van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst. Ik vond dat wel mooi. Het deed me denken aan mijn eigen jeugd in het Rotterdamse Oude Westen, waar de populatie in de wijk destijds ook een goede mix was.

Ik heb in de afgelopen 14 jaar vaak tegen verenigingen met veel gekleurde jongens moeten spelen. Als je ze met respect behandelt, zijn de meesten poeslief. Zodra ze worden beledigd of uitgescholden (door publiek langs de lijn bijvoorbeeld) of ze het gevoel krijgen dat ze onrechtvaardig worden behandeld (door de scheidsrechter) gaat het mis. De meeste opstootjes in het amateurvoetbal die ik tot nu toe heb meegemaakt, waren overigens niet met teams met veel Marokkaanse spelers, maar juist met de zogenaamde ‘deftige’ witte clubs van Derksen.

Het is tevens nog niet bekend wat minister Schippers gaat doen aan het ander reëel probleem dat écht op de sportvelden te zien is, namelijk het racisme jegens niet-witte voetballers. Lees ook wat Kno’Ledge Cesare erover schreef op Joop. 

 

Derksen gaat los op Marokkaanse spelers: Ik racist? Interesseert me geen reet

‘U creëert een soort Derksen-Marokkanen-quotum’

cc foto: Johan van Velzen

Geef een reactie

Laatste reacties (147)