Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Schippers doet niets met aanbeveling artsen voor minder abortus

  •  
30-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
24525975129_ab7f7639bb_z
Minister Schippers wil het aantal abortussen dat in Nederland wordt gepleegd verminderen. Het aantal loopt al jaren terug, maar kan nog verder terug, aldus Schippers. Dat kan op een paar verschillende manieren, waaronder het toegankelijker maken van anticonceptie.
In Nieuwsuur riepen abortusartsen minister Schippers in oktober nog op om anticonceptie – net als abortus – gratis te maken voor alle vrouwen. Voor een bepaalde groep is anticonceptie om financiële redenen niet altijd even toegankelijk. Gabe Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen zei hierover destijds:
"Je hebt in Nederland de vreemde gewaarwording dat abortus voor vrouwen gratis is, en anticonceptie niet. Een deel van de vrouwen gebruikt geen anticonceptie, omdat het te duur is, en die komt dan vaker voor een zwangerschapsonderbreking terug."
Minister Schippers heeft besloten dit advies naast zich neer te leggen en de huisarts een grotere rol te geven. Huisartsen moeten een rol krijgen in de begeleiding van ongewenst zwangere vrouwen, zegt ze in een interview in het Noord-Hollands Dagblad. Schippers denkt dat de huisarts meer zorg op maat kan geven om eventueel te voorkomen dat een vrouw nogmaals ongewenst zwanger raakt. Eén van de dingen die de huisarts moet kunnen doen is het voorschrijven van de abortuspil, waarmee een zeer prille zwangerschap (tot maximaal 9 weken) onderbroken kan worden. ”Ik wil het abortuscijfer verder naar beneden zien te krijgen. Abortus is geen verkapte anticonceptie”, zegt minister Schippers. Maar wat de minister dan aan de verbetering van anticonceptie wil doen, blijft vooralsnog compleet onduidelijk.
Sinds 2011 wordt anticonceptie niet voor iedereen meer vanuit de basisverzekering vergoed, alleen voor vrouwen tot 21 jaar geldt de vergoeding vanuit de basisverzekering. Wie ouders is dan 21 jaar, moet haar eigen risico aanspreken. Volgens Gabie Raven zie je dat terug in hoe men omgaat met anticonceptie:
"Door het jaar heen zie je fluctuaties in het aantal vrouwen dat een spiraal wil. In het begin van het jaar heeft iedereen zijn eigen risico nog niet gebruikt en willen ze het niet. En aan het eind van het jaar overwegen ze het wel […] Ik ben er heilig van overtuigd dat dat het aantal abortussen in Nederland doet dalen. Dat is ook uit alle onderzoeken gebleken. Ook in alle omringende landen is het een gegeven, dat als je anticonceptie toegankelijker maakt, er minder abortussen zijn en ook minder recidivisten."

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.