17

Minister Schippers weet nog niet of ze naar Sotsji gaat

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat het kabinet beslissen

Er is zomaar een kans, hoewel gering, dat minister Schippers (VVD, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in februari niet naar Sotsji zal afreizen om daar de Winterspelen bij te wonen. Hoewel ze er zelf al over uit is, laat ze het kabinet het uiteindelijke besluit nemen.

Schippers laat desgevraagd aan Nu.nl weten:

In één van de komende ministerraden bepalen we dat met zijn allen.

Ook van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en koning Willem-Alexander is nog niet duidelijk of zij de spelen zullen bezoeken. De koning heeft als voormalig lid van het IOC vaak de spelen bezocht.

Donderdag was Schippers aanwezig bij de presentatie van de olympische en paralympische sporters van NOC*NSF. Nederland gaat met de grootste delegatie ooit naar de Winterspelen.

Schippers en Timmermans zouden niet de eersten zijn die zouden aangeven niet naar Sotsji af te reizen. Eerder zegden diverse buitenlandse regeringsleiders hun aanwezigheid af, vanwege de schending van mensenrechten in Rusland, waaronder de discriminatie van homo’s. De Belgische premier Elio Di Rupo, de Franse president François Hollande en andere Franse toppolitici en de Duitse president Joachim Gauck reizen niet af naar Sotsji.

Timmermans liet eerder weten dat Nederland niets voelt voor een dergelijke boycot.

Ik vind het veel belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd, want nu zijn er mogelijkheden om te protesteren. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen.

NU.nl: Schippers laat kabinet bepalen of ze naar Sotsji gaat

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (17)