16

Minister Schippers wil transparantie medicijnkosten

De samenleving betaalt te veel voor dure medicijnen zonder precies de achtergrond te weten

Minister Schippers (VWS) pleit voor meer transparantie bij de farmaceutische industrie. De samenleving zou nu te veel betalen voor dure medicijnen zonder te weten waarom. Dat zegt de minister tijdens de World Economic Forum in China.

Minister Schippers wil graag het gesprek aangaan met de farmaceutische industrie om te weten hoe de prijzen voor dure medicijnen tot stand komen. Schippers zegt te begrijpen dat het in sommige gevallen met bedrijfsgeheimen te maken heeft maar hoopt toch op een open dialoog. 

Natuurlijk, als er onderzoek en ontwikkeling is van die medicijnen begrijp ik dat het geld kost, maar ik vraag me af of er nog een relatie is tussen die ontwikkelingskosten en wat er voor de innovatieve medicijnen wordt gevraagd.

De VVD ondersteunt Schippers in haar plannen. De medicijnen waar de minister het over heeft zijn vaak nieuw en bestemd voor een kleine groep patiënten. Ook zijn het middelen waarvan de effectiviteit nog niet helemaal bewezen is. Daarom pleit de partij ervoor dat een optimale werking voorop moet staan bij de farmaceut. En dat patiënten terugbetaald moeten worden wanneer een medicijn niet blijkt te werken.

Schippers wil daarnaast de farmaceutische industrie helpen bij het terugdringen van de interne bureaucratie. Daardoor zou de introductie van nieuwe medicijnen traag verlopen. De minister hoopt door het proces te versnellen de prijs van de te dure middelen terug te kunnen dringen.  Schippers wil volgend jaar – wanneer Nederland voorzitter is van de EU – deze zaak hoge prioriteit geven. Zij hoopt in samenwerking met landen als België en Luxemburg – omdat zij samen meer patiënten vertegenwoordigen – prijsonderhandelingen te kunnen voeren met de farmaceutische industrie. 

cc foto: Gunnar Ries

Geef een reactie

Laatste reacties (16)