Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Schultz opnieuw in opspraak

  •  
25-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
schultz.jpg

Minister doet afstand van deel van haar bevoegdheid vanwege de zakelijke banden  echtgenoot ... 'minister heeft de schijn tegen'

Voor de tweede keer in korte tijd is minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur geconfronteerd met de zakelijke banden van haar man Har Schultz. Het gaat nu om relaties met waterturbinebedrijf Tocardo.
Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.
Nog geen jaar geleden kwam de minister in opspraak toen bleek dat haar man aandelen had in het voormalige staatsbedrijf Kiwa. Het bedrijf, dat nu in private handen is, verleent vergunningen aan onder andere openbaar vervoer, taxi’s en luchtvaart. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt de tarieven vast die Kiwa mag hanteren.
Nu heeft ze zich opnieuw moeten verantwoorden. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft afstand gedaan van een deel van haar bevoegdheid vanwege de zakelijke belangen van haar man. Haro Schultz is investeerder en juridisch adviseur van de aandeelhouders bij Tocardo, een bedrijf dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering ontwikkelt. Schultz is als bewindspersoon verantwoordelijk voor deze waterkeringen.
In een brief aan de Volkskrant schrijft de minister dat zij geen beslissingen meer zal nemen over subsidieaanvragen van Tocardo. In die verklaring schrijft ze dat ze dit besluit al in september 20013 heeft genomen, toen ze bij een werkbezoek aan Tocardo ontdekte  dat het bedrijf subsidie had aangevraagd voor een project bij de Oosterschelde. Schultz beweert dat zij meteen na dat werkbezoek heeft aangegeven uit voorzorg niet meer bij de subsidieaanvragen van Tocardo betrokken te willen zijn. Volgens Schultz en haar man hebben ze niets verkeerd gedaan en hebben ze zich gehouden aan de regels van het Handboek Aantredende Bewindspersonen. Daarin staat dat partners van ministers aandelen mogen bezitten, ‘ook als die een relatie hebben met het beleidsterrein van de betreffende bewindspersoon’.
De Volkskrant vroeg Hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer – gespecialiseerd in bestuurlijke integriteit – om commentaar. Hij vindt dat Schultz van Haegen de schijn tegen heeft. Pheiffer in de Volkskrant:
Ik zeg niet dat ze keihard fout zit, maar wel dat ze onverstandig heeft gehandeld. Ze heeft als bewindspersoon blijkbaar niet het ethisch besef of de sensitiviteit gehad om deze situatie eerder tegen het licht te houden. Ze moet als minister boven elke twijfel verheven zijn. Dit had ze zich echter vooraf moeten bedenken, zeker in het licht van de publicaties over Kiwa vorig jaar. Nu is ze niet meer boven elke twijfel verheven.
De kwestie Kiwa liep vorig jaar met een sisser af. De Tweede Kamer accepteerde de verklaring van de minister. Sommige oppositiepartijen vonden toen wel dat het handboek voor aantredende bewindspersonen aan een update toe was.
Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.