Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Schultz verkort leven Rotterdammers

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mel_300.jpg
GroenLinks stelt minister persoonlijk aansprakelijk voor gezondheidsschade snelheidsverhoging
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is persoonlijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade vanwege de hogere snelheid op de A13. Dat opmerkelijke standpunt neemt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam in.
Vorig jaar verhoogde Schultz de snelheid op de A13 van 80 naar 100 kilometer per uur. Volgens milieudienst DCMR is de luchtvervuiling 2,5 keer zo hoog als door de minister werd voorgespiegeld. Uit metingen van GroenLinks bleek eerder al dat de luchtvervuiling op de stadssnelweg ver boven de Europese gezondheidsnormen uitkomt. 
Door de hogere uitstoot van uitlaatgassen en roetdeeltjes daalt de levensverwachting van 8.500 inwoners van Overschie met 20 dagen, concluderen de onderzoekers van milieudienst DCMR. De tijdwinst door de hogere snelheid over een afstand van drie kilometer bedraagt 27 seconden. ‘Die paar seconden tijdswinst is de gezondheidsschade van duizenden mensen niet waard’, zegt Arno Bonte. ‘De minister mag de bewoners van Overschie niet langer negeren.’
De gemeenteraad van Rotterdam steunde een voorstel van GroenLinks om de snelheid weer te verlagen maar Schultz heeft niet op dat verzoek gereageerd. Woensdag dient in Rotterdam een rechtszaak over de kwestie. Het rapport van de DCMR vind je hier.
7563329778_9cfc663daa_n
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.