Laatste update 14:50
8

Minister trekt wetsvoorstel voor renteverhoging studieleningen in

Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft het wetsvoorstel in om de rente op studieleningen te verhogen zojuist ingetrokken, nadat vorige week gebleken was dat het plan in de Eerste Kamer zou sneuvelen. Buiten de voltallige oppositie, bleek ook de fractie van coalitiepartij D66 veel bezwaren te hebben. Ook de omstreden ex-VVD-senator Anne Wil Duthler – die onlangs uit de VVD-fractie werd gezet na aanhoudende berichtgeving over mogelijke belangenverstrengeling – ontpopte zich tot een fel tegenstander.

Het wetsvoorstel zou de studierente voortaan baseren op de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkt in plaats van op de veelal lagere 5-jaarsrente op de kapitaalmarkt. Bij een gemiddelde studieleningsbedrag van 21.000 euro zouden oud-studenten bij een afbetalingsregeling van 35 jaar 12 euro per maand meer betalen, wat onder de streep neerkomt op 5000 euro extra schuld.

Studentenclubs en jongerenorganisaties schreven een brandbrief en organiseerden een petitie omdat zij vreesden dat door de plannen de toegankelijkheid en betaalbaarheid van hoger onderwijs in gevaar zou komen.

Foto: Ministerie van Onderwijs

Geef een reactie

Laatste reacties (8)