Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Van der Steur, minister van Wantrouwen

  •  
05-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Ministers op Binnenhof voor ministerraad

© 2015-12-18 10:34:32 DEN HAAG - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie arriveert op het Binnenhof in Den Haag voor de wekelijkse Ministerraad. ANP MARTIJN BEEKMAN

Het vertrouwen in minister Van der Steur (Justitie, VVD) heeft wederom een flinke deuk opgelopen. De minister haalde MH17-anatoom George Maat eigenhandig door het slijk nadat laatstgenoemde een lezing had gegeven over de identificatie van MH17-slachtoffers. Van der Steur noemde die lezing ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Maat werd bovendien kort hierop op non-actief gesteld. Een politierapport van vorig jaar pleit de anatoom echter zo goed als vrij, maar Van der Steur deed er alles aan om te voorkomen dat delen van dit rapport naar buiten zouden komen.
Grote delen werden zwart gelakt voordat het rapport naar de Kamer ging. Begin december werd het alsnog vertrouwelijk en integraal naar de Kamer gestuurd, Maat mocht het feitenrelaas zelf eind december zelf inzien. Hij pende het geheel in zes uur over en maakte het via het Leids Universitair Weekblad Mare maandag openbaar.
D66 en het CDA hekelen de rol van Van der Steur in deze kwestie. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma spreekt zelfs van een patroon. “Het politieke krediet van deze minister naderde voor het kerstreces al het nulpunt. Deze zaak maakt dat niet beter. Het past in een patroon. Het heeft er in de zaak van professor Maat wederom alle schijn van dat de minister het veiligstellen van zijn eigen reputatie belangrijker vindt dan openheid van zaken geven.”
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het heel vreemd dat hij de minister tot drie keer toe moest vragen om het feitenrelaas: “Het lijkt er bovendien op dat zaken die de minister onwelgevallig waren, in een eerder stadium zijn weggelakt. Dit is in tegenspraak met de belofte dat een grote mate van openheid gegeven zou worden.”
Van der Steur komt pas met een reactie na de Kamervragen.
RTL Nieuws maakte na de lezing in april vorig jaar gehakt van de MH17-anatoom. Zo berichtte RTL Nieuws dat Maat gevoelige informatie naar buiten zou hebben gebracht over de ramp, foto’s van verminkte lichamen en lichaamsdelen van slachtoffers zou hebben laten zien, in een lezing die voor iedereen toegankelijk was, terwijl de nabestaanden van niets afwisten. Uit het politierapport blijkt echter dat Maat niet tegen de interne politieregels handelde, dat de presentatie juist ‘respect uitstraalde’ en dat hij goede intenties had. Bovendien was Maat in de veronderstelling dat hij vakgenoten les gaf.
Maat wil nu excuses van de minister.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.