136

Minister van Lege Handen

Leers krijgt geen Europese steun voor migratiebeperking ... PVV-belofte gaat in rook op ... GroenLinks: Gedoogakkoord nu rijp voor prullenbak

Een meerderheid van de Europese landen is tegen de aanscherpingen van de regels voor gezinsmigratie die Nederland voorstelt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen rondgang. Het strenger maken van de regels is een cruciaal onderdeel van het regeerakkoord. GroenLinks constateert dat Wilders geen reden heeft zijn gedoogbeleid voort te zetten.


RTL Nieuws meldt:

Minister Leers probeert al maanden zijn Europese collega’s te overtuigen van strengere regels voor gezinshereniging, maar krijgt in Europa weinig steun. (…) De regels kunnen echter alleen worden veranderd via de aanpassing van de Europese richtlijn gezinshereniging. 

Daarmee is een belangrijke belofte van de PVV, terugdringing van de gezinshereniging door bijvoorbeeld maar 1 gezinslid per 10 jaar toe te laten, in rook opgegaan. Saillant is dat de partij deels zelf verantwoordelijk is voor het falen. De publiciteitsstunt van het Poelen-meldpunt heeft bij andere landen veel kwaad bloed gezet. Landen die Leers niet steunen zijn: België, Estland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden. Slechts vier landen zijn bereid de regels eventueel te wijzigen maar twijfelen over de Nederlandse voorstellen: Duitsland, Finland, Oostenrijk, Roemenië.

RTL Nieuws heeft een overzicht van de reacties per land.

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi reageert opgetogen over het uitblijven van steun voor de PVV-wensen.

De vlag kan uit voor onze open en internationale samenleving. Minister Leers staat er bijna zielsalleen alleen voor met zijn achterhaalde migratiemissie in Europa. Het gedoogakkoord en daarmee de belangrijkste reden voor de PVV om het kabinet te steunen ligt in de prullenbak. Waarom zal de PVV de snoeiharde bezuinigingen nog steunen als de migratiemaatregelen toch niet doorgaan?

D66 Kamerlid Gerard Schouw:

 “Rutte, Wilders en Verhagen kozen veiligheid en het tegengaan van migratie als topprioriteiten. D66 vond dat uiterst onverstandig, zeker in economisch zware tijden. Vandaag blijkt dat het kabinet mensen willens en wetens zand in de ogen heeft gestrooid: de tour van Leers langs de Europese hoofdsteden om het migratiebeleid nog strenger te maken is mislukt.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (136)