Laatste update 09:23
122

Minister Van Nieuwenhuizen: Schiphol moet blijven groeien

Het volgens eigen zeggen ‘groenste kabinet ooit’ is vast van plan luchthaven Schiphol door te laten groeien. De luchthaven zit nu al aan het maximum aantal vluchten dat tot 2020 is vastgesteld, namelijk 500.000 per jaar oftewel 57 per uur. Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat maakt duidelijk in een interview met de Volkskrant dat het vastgestelde maximum gaat sneuvelen.

“Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500 duizend vluchten. (…) Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet.”

Een vertegenwoordiger van de bewoners die lijden onder de luchtvaart noemt de uitspraak van de minister ‘verrassend’. Het doel van het maximum was om Schiphol te dwingen over te stappen tot een ander beleid door bijvoorbeeld pretvluchten in te ruilen voor het economisch belangrijker zakenverkeer. Daar is nog onvoldoende sprake van. De bewoners willen daarom een verlenging van de groeistop tot 2023.

Het overleg tussen Schiphol, overheid, belangenorganisaties en burgers werd eind vorige maand gestaakt omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt. De directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland stelt dat een meerderheid van de deelnemers geen groei meer wil, ook omdat die in strijd is met het klimaatbeleid. De overheid zou beter kunnen werken aan het opvoeren van de internationale verbindingen per trein. Bij Schiphol ligt al jaren een miljarden kostende hogesnelheidslijn naar Brussel, voorheen de Fyra, die nog steeds niet optimaal wordt gebruikt.

Van Nieuwenhuizen wil niet alleen dat Schiphol doorgroeit ook Lelystad Airport moet het aantal vakantievluchten gaan opvoeren. CDA, D66 en ChristenUnie zijn daar vooralsnog tegen maar de VVD-minister verwacht hen over te kunnen halen.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger reageert via Twitter op de uitspraken door te stellen dat de grenzen zijn bereikt en stelt dat de plannen van Van Nieuwenhuizen in strijd zijn met het algemeen belang. Ze noemt de minister ‘een VVD’er in campagnestand’.

Politiek commentator Kirsten Verdel ziet dat ‘het geld’ de discussie wint van klimaat en bewoners. “Ik vind het schandalig.”

cc-foto: Bas 1953

Geef een reactie

Laatste reacties (122)