118

Minister van Onjuiste Informatie

Van der Steur in de problemen na verklaring over Brandpunt Reporter... Alweer licht een minister van justitie Kamer verkeerd voor ... Advocaat doet boekje open: Justitie wilde fotoshoot Van der G. zelf, zorgde voor voorbereiding en uitvoering

Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft de Kamer een verkeerde voorstelling van zaken gegeven rond de totstandkoming van de beruchte fotoshoot van Fortuyn-moordernaar Volkert van der G. In tegenstelling tot wat hij beweerde was de mediastunt een zorgvuldig voorbereide actie van Justitie zelf. Dat stelt mr Stijn Franken, indertijd advocaat van Van der G.

De minister verklaarde dat het OM pas een dag van tevoren werd geïnformeerd over de geplande fotoshoot. In de uitzending van Brandpunt Reporter toonde onderzoeksjournalist Vincent Verwey met behulp van een verborgen camera dat Volkert van der G. pochte dat de beruchte foto in De Telegraaf een door hem afgesproken zaak was. Daarop rees de vraag of Van der G. de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating had geschonden. Daarin stond immers dat hij geen contact met de media mocht zoeken.

Minister Van der Steur kreeg Kamervragen over de kwestie en schreef dinsdag in een brief aan de Kamer:

In de hierboven genoemde televisie-uitzending werd melding gemaakt van de foto die op 17 juni 2014 is gepubliceerd in De Telegraaf. Uit informatie die ik heb gekregen van het OM blijkt dat het OM vooraf op de hoogte was dat de foto zou worden gepubliceerd. Het OM werd op 16 juni 2014 door de advocaat van Van der G. telefonisch in kennis gesteld dat er een foto werd gemaakt van betrokkene.
Het OM heeft inhoudelijk beoordeeld of hier sprake zou zijn van een overtreding van het opgelegde mediaverbod. Het OM heeft aan de advocaat van Van der G. medegedeeld dat het OM van oordeel was dat er geen sprake was van overtreding van het mediaverbod.

Volgens de toenmalig advocaat van Van der G. klopt die verklaring voor geen meter. Mr. Stijn Franken, die zelden de publiciteit zoekt, heeft aan de Volkskrant email-correspondentie overlegd waaruit blijkt dat de fotoshoot een zorgvuldig voorbereidde en uitgevoerde actie van Justitie was. Hij zegt dat er veelvuldig overleg is geweest met justitie over het maken van de foto. In een interview met de Volkskrant zegt hij onder meer over Justitie:

Ze wilden een einde maken aan de jacht op de eerste foto. Er is mij gevraagd of ik een fotograaf wilde regelen. Dat had voor hen het voordeel dat ze geen vuile handen zouden krijgen. Nou, prima, dat heb ik gedaan. Nu wekken ze de indruk dat alles mijn idee was, dat het OM op het laatste moment is verrast en met de hand over het hart streek. De Kamer is wat mij betreft feitelijk ­onjuist en onvolledig geïnformeerd. (…) Volkert is niet op eigen gelegenheid naar mijn kantoor gekomen, waar die foto op straat is gemaakt. Hij is er met de auto naartoe gebracht door mensen die werken voor de overheid. Die hebben zich zodanig opgesteld dat Ferry de Kok hem in alle rust op de foto kon zetten. Ze hebben de weg min of meer geblokkeerd, begreep ik.

Franken heeft na de Brandpunt-uitzending justitie gewaarschuwd dat ze het hele verhaal moesten vertellen. Dat is niet gebeurd en hij voelt zich daardoor beschadigd. Daarom komt hij met zijn verhaal naar buiten en ondersteunt zijn explosieve onthulling door Volkskrant-journalist Menno van Dongen inzicht te geven in emails over de kwestie maar houdt andere correspondentie achter. Van Dongen vraagt daarop:

Zegt u nu dat deze kwestie is ­bestempeld tot staatsgeheim?
(Stilte.) ‘Deze vraag moet ik onbeantwoord laten.’

De fotoshoot werd uitgevoerd door Ferry de Kok, een ex-lijfwacht van de beruchte crimineel Holleeder, die werkt als paparazzo voor onder meer De Telegraaf onder de bedrijfsnaam ‘I Shoot People’.

Het begint inmiddels een traditie te worden dat bewindspersonen van Justitie de Kamer verkeerd voorlichten. Eerder dit jaar moesten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven daarom opstappen. De vraag is hoe lang Van der Steur in het zadel blijft in deze nieuwe politieke rodeo.

Video boven: Van der Steur staat dinsdag de pers te woord.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)