61

Minister verdoezelt strop van miljard op hsl

Schultz van Haegen (Infrastructuur) verdedigt dinsdag haar begroting in de Kamer, die spreekt al schande van 'gegoochel met cijfers'

Het gaat een miljard euro kosten om de problemen met de hogesnelheidslijn (hsl) op te lossen en niet ‘slechts’ 390 miljoen, zoals minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) eerder zei. NRC Handelsblad meldt dit op basis van een brief die de minister aan de Tweede Kamer stuurde en die in handen van de krant is. Schultz verdedigt dinsdag haar begroting in de Kamer.

De hsl kampt met grote financiële problemen. Daarom wil de minister vanaf volgend jaar ook gewone intercity’s over het traject laten rijden, zo kondigde ze vrijdag aan. Schultz zei dat deze oplossing haar ministerie 390 miljoen euro zou kosten. NRC citeert haar nog even:

De dreiging was dat het wel 2,4 miljard zou kosten, dat hebben we terugonderhandeld tot 390 miljoen. Dat scheelt 2 miljard. Dat is goed voor de belastingbetaler.”

Dat geld komt uit het Infrastructuurfonds en gaat ten koste van toekomstige projecten. Lopende projecten komen niet in gevaar, zei de minister. Maar uit Schultz’ brief blijkt dat de schade voor de schatkist veel groter is. Naast de 390 miljoen die Schultz op haar begroting afboekt, draagt ook het ministerie van Financiën 200 miljoen bij. Daarnaast past Schultz een boekhoudkundige truc toe. Ze rekent 400 miljoen aan toekomstige opbrengsten (2025 tot en met 2028) van de hsl alvast mee in haar rekensom, terwijl die jaren buiten de concessieperiode vallen, aldus NRC. Het is nog maar de vraag of de hsl na 2025 het ingeboekte bedrag oplevert.

Lees meer bij NRC: Tekort hsl blijkt 1 miljard en geen 390 miljoen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (61)