16

Ministerie blundert: geen vrouwelijke wetenschappers

Wetenschapsvisie 2025 van Jet Bussemaker en Sander Dekker bevat uitgebreide fotoselectie belangrijke Nederlandse wetenschappers waar niet één vrouw in voorkomt

Vorige week presenteerden Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun Wetenschapsvisie 2025 over de toekomst van de wetenschap in Nederland. De Leidse hoogleraar Naomi Ellemers schrok zich kapot, want wat bleek: in het overzicht van belangrijke wetenschappers uit de Nederlandse geschiedenis stonden alleen maar mannen en niet één vrouw.

NRC schrijft dinsdag over de pijnlijke blunder van het ministerie, dat vorige week haar Wetenschapsvisie 2025 presenteerde. Een van de eerste zinnen van het rapport luidt als volgt: “We mogen in Nederland trots zijn op onze wetenschap en onze wetenschappers”. Kennelijk niet op de vrouwelijke wetenschappers, want op de zestien foto’s van belangrijke wetenschappers staan alleen maar mannengezichten.

Ellemers vertelt in NRC dat helemaal aan het einde van de visie nog een paragraaf over vrouwen stond met de titel ‘Ruim baan voor vrouwen in de wetenschap’. Erg optimistisch was die niet. In de tekst stond:

Impliciete vooroordelen bij zowel mannen als vrouwen zouden heel goed (een deel van) de achterblijvende aantallen vrouwen in de wetenschap kunnen verklaren.

De fotoselectie bij de Wetenschapsvisie bewijst gelijk hoe hardnekkig die vooroordelen zijn, vertelt de hoogleraar aan de krant. Boos is ze niet, wel verbijsterd dat juist het ministerie deze fout maakt.

Uit frustratie besloot Ellemers, ze is hoogleraar sociale en organisatiepsychologie, de blunder te gebruiken in een college over loopbaanmogelijkheden voor jonge onderzoekers. En ze mailde haar verbijstering naar haar bevriende, vrouwelijke, hoogleraren Eveline Crone (ontwikkelingspsychologie), Judi Mesman (gezinspedagogiek) en Ineke Sluiter (klassieke talen). Met elkaar besloten ze het er niet bij te laten en maakten ze een alternatieve selectie portretten van belangrijke wetenschappers voor visie van het ministerie: een met alleen maar vrouwen.
Nu maar hopen dat die overgenomen wordt in de visie.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)