5

Ministerie dacht dat Novo-kliniek patiënten mocht opsluiten

Een jaar lang was ministerie van Volksgezondheid niet op de hoogte van bestaan Novo-kliniek in Onnen

Ruim een jaar lang wist het ministerie van Volksgezondheid niet dat de instelling voor gehandicaptenzorg Novo een tehuis exploiteerde in het Groningse Onnen. Novo huurde het tehuis van een andere zorginstelling, die beschikte over een zogenaamde BOPZ-status. Instellingen met een BOPZ-status mogen onder omstandigheden patiënten van hun vrijheid beroven. Doordat het ministerie niet op de hoogte was van de exploitatie, ging het ervan uit dat Novo patiënten mocht opsluiten.

De Volkskrant schrijft:

Het ministerie van Volksgezondheid ging er tot juli 2012 echter abusievelijk vanuit dat het tehuis in Onnen nog steeds in handen was van De Zijlen, en dat vrijheidsberoving daar dus was toegestaan. Dat kwam aan het licht toen de familie van de overleden vrouw contact zocht met het ministerie van Volksgezondheid, en zich daar beklaagde over misstanden bij de Novo-vestiging in Onnen.

Novo ligt zwaar onder vuur nadat vorige week videobeelden zijn verschenen over het overlijden van een 44-jarige gehandicapte vrouw in het tehuis in Onnen. De vrouw is 13 maart 2012 doodgedrukt door vier begeleiders in een afzonderingsruimte, toen ze aanstalten maakte om weg te lopen. De vrouw verbleef vrijwillig in de in stelling en had daarom niet tegengehouden mogen worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)