18

Ministerie houdt salaris ministers geheim

Ministers die meer verdienen dan de balkenendenorm staan niet op lijst ... VVD en SP vragen om openbaarheid van zaken

De VVD en de SP willen dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een lijst opmaakt met de salarisinformatie van ministers. Zo moet het duidelijk worden welke ministers meer verdienen dan de balkenendenorm.

Update 20.00
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat geen lijst openbaar maken waarin staat hoeveel minister exact verdienen. Dit kan niet omdat bepaalde vergoedingen die ministers ontvangen betrekking hebben op hun veiligheid.

Eerder
Het kabinet presenteerde vorige week een lijst van personen in de publieke sector die meer verdienen dan de balkenendenorm. Op deze lijst komen echter geen ministers voor. Het AD meldt woensdag dat deze er echter wel zijn.

Volgens het Algemeen Dagblad zijn er ministers die met hun salaris van 144.000 euro per jaar, met daar bovenop vergoedingen voor huisvesting, bijdragen aan dienstauto’s (gemiddeld 17.600 euro per jaar) en pensioenregelingen (gemiddeld 31.000 euro per jaar), de balkenendenorm overschrijden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigert vooralsnog duidelijk te maken om welke en om hoeveel bewindspersonen het gaat, aldus het AD.

De SP sluit zich aan bij de oproep van VVD-Kamerlid Roald van der Linde om openbaarheid van zaken te geven. SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft om opheldering gevraagd bij minister Plasterk. Van Raak:

Het gaat natuurlijk om het werkelijke inkomen. Blijkbaar krijgen sommige ministers hogere vergoedingen dan andere ministers. Daar kan best een goede reden voor zijn, maar dan moeten we dat ook weten. Iedere bestuurder bij de overheid, in de zorg, het onderwijs of bij woningcorporaties die meer geld krijgt dan de minister komt op de lijst van grootverdieners. Dat geldt ook voor provinciale bestuurders (commissarissen), die bijna dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben dan ministers. Ook hun inkomens worden openbaar gemaakt. Dan lijkt het me logisch om dat ook voor ministers te doen. Dan kunnen we ook zien waarom sommige ministers blijkbaar meer verdienen dan een minister.

AD: Namen van ‘graaiende’ ministers blijven geheim

Geef een reactie

Laatste reacties (18)