5

Ministerie machteloos tegen gerommel met asbest

De overheid weet dat bedrijven sjoemelen met asbestverwijdering ... Regelgeving onvoldoende om malafide bedrijven buiten de deur te houden

Het ministerie van Sociale Zaken heeft haar asbestbeleid niet op orde, zegt het ministerie zelf in e-mails die in handen zijn van dagblad Trouw.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken deugt de regelgeving rond de verwijdering van het kankerverwekkende asbest niet. Een bedrijf dat haar vergunning kwijtraakt kan een nieuwe bv oprichten en weer gewoon doorgaan met haar werkzaamheden, zonder dat de verwerking van asbest is verbeterd.

Hoge ambtenaren zeggen in uitgelekte emails:

De huidige regelgeving sluit – helaas – de gesignaleerde constructies nog niet volledig uit. (..) Dat betekent dat het nu nog lastig is om te verhinderen dat bedrijven wier certificaat is ingetrokken opnieuw een certificaat krijgen voor een nieuwe bv.

Vier jaar geleden kwam het rapport ‘Naleving asbestregels’ van Bureau Bartels uit, waarin werd geconcludeerd dat de controles vanuit de overheid niet werken, en bedrijven sjoemelen waar ze kunnen. Het onderzoek werd ingelast na een groot asbestschandaal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Een sloopbedrijf mag alleen asbest verwijderen als het in het bezit is van een certificaat Het sjoemelen gebeurt vooral doordat de correcte wijze van asbestverwijdering (de bekende mannen in witte pakken) behoorlijk duur is.

Het ministerie zegt zelf in de uitgelekte emails:

Maar ook aanscherping van de regelgeving is nadrukkelijk in beeld.

Volgens dagblad Trouw wil het ministerie een zwarte lijst van malafide bedrijven publiceren met naam en toenaam.

Ministerie erkent het lek in zijn asbestregels

Cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (5)