19

Ministerie stopt met ‘nodeloos kwetsend’ donorweekspotje

Reclame Code Commissie: donorspotje is in strijd met goede smaak

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bedacht een spotje om de Donorweek eens flink in de aandacht te brengen. FNV Spoort trok meteen aan de rem; in het spotje rent een triatleet onder zakkende spoorbomen door, om zo nét voor de trein langs te sprinten. ‘Een levensbedreigende situatie die machinisten liever niet willen meemaken’, zei vakbondsbestuurder Roel Berghuis. ‘Ik sta er volledig achter’, zei minister Schippers, die het een spannend en prikkelend filmpje vond. De Reclame Code Commissie oordeelt nu: het spotje is nodeloos kwetsend en in strijd met de goede smaak.


Van het filmpje gaat volgens de Reclame Code Commissie uit dat het risicovolle gedrag van de triatleet stoer is. En dat een mens het uiterste uit het leven haalt als hij risico’s neemt. Ook zijn de getoonde beelden niet als fictieve situatie herkenbaar.

De commissie:

Het zijn beelden die zowel bij machinisten als ook bij anderen een schokeffect teweeg brengen. Van de overheid had mogen worden verwacht dat zij met deze gevoelens rekening zou hebben gehouden.”

De Reclame Code Commissie kan het spotje niet verbieden, maar de adverteerder wel adviseren om het niet langer uit te zenden. Roel Berghuis is verheugd over de uitspraak: “Ik hoop dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn verantwoordelijkheid neemt door de reclamespot per direct van de televisie te halen.”

Minister Schippers sprak eerder nog van een “prikkelt filmpje” en voegde daaraan toe er volledig achter te staan. Een woordvoerder van het ministerie laat nu weten dat het spotje zo snel mogelijk van de televisie zal verdwijnen. “Wij leggen ons neer bij de uitspraak van de Reclame Code Commissie”, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Bekijk het spotje hierboven en oordeel zelf: gaat het te ver?

Nu.nl: Ministerie stopt met donorspotje

Geef een reactie

Laatste reacties (19)