22

‘Ministerie van Defensie zet journalisten op zwarte lijst’

EenVandaag-journalist zou van Defensie op zwarte lijst gezet moeten worden … Jasper van Dijk (SP): 'dat hoor je in Rusland of in China, niet in Nederland'

Uit intern mailverkeer van het ministerie van Defensie blijkt dat Defensie gebruik maakt van een zwarte lijst voor journalisten.

EenVandaag heeft de correspondentie waaruit dit blijkt online gezet.

In de mails wordt gesproken over reportages van EenVandaag waar Defensie ontevreden over is. Het zijn kritische reportages over de manier waarop Defensie met oud-medewerkers omspringt. Een van die reportages gaat over de overleden Boy van Geffen, waarbij Defensie veel fouten zou hebben gemaakt.

De Defensiemedewerker, die een hoge functie heeft binnen Defensie volgens EenVandaag, schrijft letterlijk:

Ik denk dat de journalist (…) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet.

Volgens Jan Born, de journalist over wie het gaat in de mail, schrijf je dit niet ‘zomaar’ en is dit een serieuze aanwijzing dat er daadwerkelijk sprake is van een zwarte lijst. In een radio interview met Radio EenVandaag legt hij uit dat ook andere journalisten aanwijzingen hebben dat zij op een zwarte lijst staan.
Jasper van Dijk van de SP reageert verontwaardigd:

Dat hoor je in Rusland of in China, niet in Nederland”.

Ook Gerard Schouw van D66 reageert afkeurend:

Dit kan niet in een open democratie. Ik wil een garantie van de minister dat er geen zwarte lijst voor journalisten is.

Van Dijk eist opheldering van Minister Hennis. Zij wist zelf vanmiddag van niets en zei tegen EenVandaag dat ze het ‘na zou gaan’.
De NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, wil zo snel mogelijk een gesprek met Minister Hennis naar aanleiding van de reportage.

Defensie ontkent het bestaan van een zwarte lijst en zegt dat het hier gaat om een e-mail van een defensiemedewerker die zijn diepe teleurstelling laat blijken over de uitzending. Volgens Defensie gaat het niet om een communicatiemedewerker.

De reportage van EenVandaag is hier terug te kijken. Ook de kritische reportages die de oorzaak waren van het mailbericht over de zwarte lijst staan op deze pagina.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)