102

‘Ministerie Veiligheid slechte ontwikkeling’

Voorzitter van het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters wil geen gecentraliseerde nationale politie

De VVD, PVV en het CDA hebben aangekondigd een ministerie van Veiligheid en een nationale politie te willen. Het NGB, Nederlandse Genootschap van Burgemeesters, vreest een dergelijke komst omdat deze de leiding over de politie uit de regio weghaalt en centraliseert in Den Haag.

Eerder lekte uit dat als het aan de PVC-coalitie ligt, het ministerie van Justitie zal worden uitgebreid tot een ministerie van Veiligheid. De verantwoordelijkheid over de politie wordt weggehaald bij Binnenlandse Zaken en valt voortaan onder Veiligheid. Door deze maatregel verhuist de verantwoordelijkheid ook meteen van de regio’s naar Den Haag.

Bernt Schneiders, voorzitter van het NGB, is bang dat de zeggenschap over de politie te eenzijdig bij Justitie komt te liggen. Gemeenteraden en burgemeesters hebben dan ‘niet veel meer in de melk te brokkelen’. In Trouw spreekt Schneider van een slechte ontwikkeling: “Veiligheid is vooral een regionale aangelegenheid […] Zaken die wij belangrijk vinden, zoals preventie en handhaving, worden vervangen door boeven vangen. Nu al tuigen gemeenten op grote schaal eigen diensten op voor het toezicht op straat. Die trend zal wel doorzetten. Dat kost een hoop geld uit de gemeentelijke middelen.”

De Vereniging van Gemeenten is bang dat de grip op de wijken verloren gaat. “Hoe moet je vanachter een bureau in Den Haag bepalen waar politie-inzet nodig is?”

cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (102)